Interiérová příčka – Jak na to

Interiérová příčka – Jak na to

Sdílejte

Interiérová příčka – Jak na to

Článek je sestaven podle rad a tipů, které najdete také na letáčcích v hobbymarketech OBI.

V případě, že jste se rozhodli dělit místnosti vašeho bytu a není z jakéhokoliv důvodu možné příčku vyzdít z cihel či pórobetonu, naskýtá se vám možnost montáže příček na ocelových profilech s jednovrstvým pláštěm ze sádrokartonu.K této práci budete potřebovat nejen zručnost, ale oceníte i kvalitní nářadí, které vám v OBI nabízíme v širokém zastoupení. Takto vystavěné příčky nemohou v žádném případě nahradit nosné zdivo a neměly by být přetěžovány zavěšenými předměty. Není však problémem zbudovat otvor pro dveře.

Koupelnové příčky a příčky v jiných prostorách, kde hrozí zvýšená vlhkost, stavte pouze ze sádrokartonu, který je do těchto podmínek určen. Vystavěné stěny dekorujte nátěrovou hmotou ve vámi vybraném odstínu. Lepit na něj můžete i tapety. Dbejte však vždy na to, aby lepidlo na tapety či nátěrová hmota byly určeny na sádrokartonové povrchy.

16 kroků výstavby příčky

  1. K výstavbě základní konstrukce použijeme UW profily a CW profily.
  2. Abychom zabránili šíření hluku a případným tepelným mostům, nalepíme po celé délce UW profilu těsnicí pásku (těsnicí páska musí směřovat ke stropu či k podlaze).
  3. Na podlaze a stropu si pravítkem vyznačíme hranu příčky. UW profil přiložíme k rysce na podlaze a připevníme jej k podlaze univerzálními zatloukacími hmoždinkami (místa pro otvory jsou již v profilu vyražena).
  4. Svislé profily (CW) nastříháme na délku světlé výšky místnosti. CW profil osazovaný na zeď (univerzálními hmoždinkami v odstupu 50 cm do otvorů 0 6 mm), polepíme po celé délce těsnicí pásku.
  5. Následující CW profily zasadíme dole a poté nahoře do UW profilů a upevníme je svisle ke stěně v rozestupech 62,5 cm (u desek o šířce 125 cm) otevřenou stranou profilů ve směru montáže.
  6. Sádrokartonóvé desky mohou být montovány vodorovně i svisle.
  7. Pro zabudování dveří musíme z U profilu vyrobit přesný otvor, na který připevníme zárubně. U profil připevníme k CW profilům spojovacími třmínky.
  8. K zabudování dveří musíme použít speciální zárubeň. Dbáme co nejpřesněji návodu k montáži.
  9. Řezání sádrokartonových desek (min. tloušťka 12,5 mm): viz TIP!
  10. Hoblíkem srazíme hrany každé desky („V“ hrana). Postupným sesazováním pak vznikají spáry, které později vyplníme tmelem.
  11. Desku přisadíme ke stropu a přišroubujeme ke konstrukci. Šroubujeme od středu na CW profily s odstupem cca 25 cm. Od podlahy necháme 1 cm odstup. Desky přikládáme na doraz.
  12. Do jednostranně opláštěné příčky instalujeme potřebné rozvody tak, že v CW profilech vytvoříme otvory (předražené otvory typu H). Na úchytky usadíme minerální vlnu: viz TIP!
  13. Výřezy na zásuvky a vypínače vyřízneme děrovačem zásuvek; výřez na zásuvku můžeme příp. provést ještě před montáží desky. V dutých stěnách upevníme zásuvky roztahovacími svorkami.
  14. Dále postupujeme: viz bod 12 ze stejného místa, ale s deskou o poloviční šířky (62,5 cm). Desky z obou stran se musí „křížit“. Na jednom profilu CW nesmí být sesazení desek z obou stran!
  15. Všechny spáry, místa napojení a šrouby zatmelíme pomocí špachtle. Po vytvrdnutí zatmelené plochy přebrousíme do hladka.
  16. Vyschlé povrchy stěn můžeme na závěr vymalovat, potapetovat či obložit obklady.

4 tipy pro interiérové příčky

V případě zvýšení požadavků na protipožární odolnost je nutné nahradit těsnicí pásku těsnicím tmelem Trendwandkitt, který se nanáší na ocelové profily (UW, resp. CW) ve vzdálenosti cca 1 cm od okraje profilů.

U příček vyšších, než je délka dodané sádrokartonové desky, je nutné desky nastavovat tak, že další deska se přiřízne na požadovanou délku, přičemž se musí nově vzniklá hrana upravit – nožem nebo speciálním hoblíkem se seřízne pod úhlem cca 22,5 do cca 2/3 tloušťky desky – tak vznikne na srazu desek „V“ hrana, kterou se doporučuje podložit a přišroubovat profilem CW (délka cca 50 cm). Spoje nastavovaných desek se nikdy nesmějí křížit (tj. nesmí vzniknout spojení typu „+“ ale jen „T“)!

Dělení sádrokartonové desky: V místě předpokládaného řezu se deska podle pravítka nařízne nožem (2–3× do hloubky cca 1–2 mm), potom se úderem na desku z druhé strany (v rovině řezu) deska nalomí a po „sklopení“ desky se nožem prořízne karton na druhé straně desky.

Jak zabráníme případnému sklouzávání minerální vaty: Na vnitřní straně již přišroubovaných sádrokartonových desek přilepíme samolepicí úchytky, které případnému posunutí minerální vlny zabrání. Na úchytky poté usadíme minerální vlnu a postupujeme v další práci viz bod 13.

Co potřebujete

  • UW kovové profily
    CW kovové profily
    vyztužovací U profil (v případě zabudování dveří)
    upevňovací třmínky (v případě zabudování dveří)
    zárubeň (v případě zabudování dveří)
    těsnicí páska
    šrouby do sádrokartonu
    zatloukací hmoždinky
    sádrokartonové desky
    tmel
    minerální vlna
    malířská barva či tapety

Vaše potřeby

  • vrtačka a vrtáky
  • nástavec na vyřezávání zásuvek
  • akušroubovák
  • šroubovák
  • kladivo
  • přímočará pila
  • hoblík
  • nůž
  • nůžky na plech nebo oblouková pilka na železo
  • vodováha
  • olovnice
  • skládací metr
  • pravítko
  • vědro
  • špachtle

U všech materiálů dbejte pokynů výrobce a návodů ke zpracování.

Rate this post
Sdílejte