Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

Sdílejte

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

 

Chystáte se koupit kuchyňskou linku, ale nevíte jakou desku na ní použít? Proto se vám budeme snažit přiblížit, jaké druhy jsou, a jak jsou praktické. Prvním vaším přáním asi bude, aby její životnost byla dlouhá, dalším faktorem bude její vzhled, protože by měla ladit s celou kuchyňskou linkou. Třetím by mohla by být její údržba, jenž by vám neměla zabrat hodně času, kdybyste ji čistili kartáčkem, protože se nečistoty zažraly.

Kuchyňská linka by neměla být zdraví škodlivá, při odkládaní potravin, kdy by mohla vylučovat látky nevhodné ke konzumování. Nechtěné jsou i póry, což zjistíte při válení těsta, nebo u přípravy masa. Z těchto surovin můžou nějaké ty částečky ulpět ve spárách a bakterie se pak jen hemží. Dobré není ani to, když máme na kuchyňské lince moc spár, neboť je to rej pro mikroorganismy, které v těchto spárách vznikají, protože se zde ukládá nečistota z vaření a z práce s jídlem celkově. Zrníčka, semínka, koření, ale i nečistota třeba z brambor, mrkve…

 

Jaké máme možnosti

Věřte nebo nevěřte, ale jak jde doba, tak nám stále poskytuje nové a nové vymoženosti. Není jak za našich babiček, které pracovaly na stolech a žádnou kuchyňskou desku neměly. Prostě si musely vystačit s tím, co měly. Je možné, že v jejich době nějaká kuchyňská linka byla, ale neměly výběr materiálu na kuchyňskou desku, neřešilo se to.

Dnes vám nabídnou všechny různé druhy kuchyňských desek. Jsou betonové, mramorové, masivní, s laminátovým povrchem, kdy se deska skládá z dřevotřísky, dále jsou vyrobené ze skla či keramické a nesmí nám tu chybět ani nerezové.

Než-li začnete s výběrem pracovní desky, rozmyslete se, jaký druh materiálu budou nebo mají vaše spotřebiče, jaký design bude vaše kuchyň celkově mít. Je to proto, abyste vybrali ten nejvhodnější materiál, ze kterého bude deska vyrobena, neboť by vám mohla hatit celkový pohled na vaši kuchyň.

 

Co vše má pracovní deska snést

Nehoda se může kdykoliv stát, proto by pracovní deska měla přetrpět chemické přípravky a mechanické poškození. Při práci s horkými hrnci se stane, že je položíte na desku, neboť máte málo místa na sporáku či potřebujete stabilnější postavení. Tak by deska měla odolávat vyšším teplotám. Její úklid by měl být snadný.

Když budete dodržovat tyto specifika, určitě váš výběr pracovní desky bude ten nejlepší. Jen nezapomeňte ani na jeden. Každé plus se počítá.

Rate this post