Moderní interiér – nové obklady – Jak na to

Moderní interiér – nové obklady – Jak na to

Sdílejte

Moderní interiér – nové obklady – Jak na to

Článek je sestaven podle rad a tipů, které najdete také na letáčcích v hobbymarketech OBI.

Efekty, jichž lze s pomocí panelů docílit, mohou být opravdu podstatné: obložíme-li jimi stěny, celý prostor se může opticky změnit. Položíme-li je podélně, prostor se opticky prodlouží.

Položením v příčném směru se stěny naopak opticky zkrátí. Nedocenitelné jsou také při vyrovnávání některých nerovných proporcí, které se mohou (především v panelových bytech, ale i ve starších rodinných domcích) vyskytnout. Ušetří práci „namokro“, tedy s použitím malty. Navíc je lze velmi dobře využít ke zvukové či tepelné izolaci půdních vestaveb, instalaci stropních podhledů či ke stavbě příček, pokud chcete předělit příliš velký prostor nebo naopak v malých bytech vytvořit oddělený prostor pro děti nebo jídelní kout. A jak při práci postupovat?

Především si musíte ujasnit koncepci úprav, které chcete provádět – např. prověřit si vlastnosti stropů nebo celkového charakteru upravovaných prostor. V sortimentu OBI najdete sádrokartonové panely, ale i panely a kazety v dekorativním provedení, z pravého dřeva, plastu či masivní dřevěné smrkové panely. Vzhledem k relativní snadnosti práce s panely můžete dát bez obav průchod vlastní fantazii a pustit se do úprav sami.
Panely z pravého dřeva se vyznačují vysoce kvalitním povrchem z dřevěné dýhy, jádro dekorativních panelů je zhotoveno z třískových nebo vláknitých desek (MDF).

Povrch tvoří buď plastová vrstva na obou stranách, nebo jsou desky opatřeny na přední straně fólií a zadní stranu mají kašírovanou. Dekorativní panely se dodávají s nejrůznějšími vzory. Pro vlhké prostory jsou nejvhodnější panely z MDF. U všech druhů byste však měli panely před začátkem prací ponechat několik dní v místnosti, aby se mohly přizpůsobit její teplotě. U všech materiálů také rozhodně respektujte pokyny výrobce a pokyny pro práci.

Postup

  1. Při úpravě stropů si především ověřte vlastnosti stropu. Poté na strop musíte upevnit spodní laťovou konstrukci. U betonových stropů se doporučuje upevňovat ji průvlečnými hmoždinkami. Do latí a stropu vyvrtejte otvory potřebného průměru, vložte hmoždinky a latě přišroubujte. Jako alternativu lze použít hmoždinky na hřebíky, které se zatloukají kladivem. Laťová konstrukce musí být uložena příčně ke směru pokládání panelů.
  2. Ve vlhkých prostorách a např. při osazování halogenových svítidel upevněte ve vzdálenosti 1 m ve směru kladení panelů kontralatě. Na ně pak příčně uložte vlastní laťovou konstrukci.
  3. Laťovou konstrukci ze střešních latí upevněte vodorovně a příčně. Vzdálenost latí se řídí velikostí jednotlivých panelů (cca 40 cm).
  4. „Stínovou spáru“ jako dilatační (cca 1–3 cm) vytvoříte umístěním černě natřené střešní latě po obvodu připojení ke stěnám. Aby „spára“ byla stejně široká, použijte distanční lištu, kterou pak odstraníte.
  5. Jsou-li stropy velmi nerovné nebo vysoké, můžete panely zavěsit. Pro profesionální provedení této práce máte na výběr závěsy s možností různého nastavení.
  6. Po upevnění laťové konstrukce položte kabely pro svítidla, zářiče apod. Dbejte pokynů uvedených v návodech k používání. Přípojky nechte provést odborníkem.
  7. Potřebné otvory lze zpravidla zhotovit jak před, tak i po montáži panelů. Aby byly výřezy na okrajích prováděné pilkou děrovkou přesné, použijte šablonu.
  8. První panel (s odříznutým perem) upevněte na straně stěny speciální sponou pro první panely a zafixujte standardní sponou. Dbejte na správné stínové/dilatační spáry.
  9. Další panel s drážkou nebo perem zasuňte do čelní strany prvního panelu. Druhá strana začíná zbytkem odřezu z první řady nebo panelem uříznutým podle vzoru.
  10. Při zkracování posledního panelu v každé řadě panel otočte a vyznačte si na něm místo, kde panel přečnívá k poslednímu položenému prvku (měřeno od stěny).
  11. Každá následující řada panelů se zasunuje vždy pevným nebo volným perem do předchozí řady panelů a upevní se panelovými svorkami. Práci vám usnadní držák na hřebíky.
  12. Panely lze upevňovat i elektrickou nebo pneumatickou sponkovačkou s ohledem na výběr správných spon.
  13. Nemáte-li pomocníka, můžete pro přidržení využít kleště na panely.
  14. Poslední panel zkraťte v podélném směru již popsaným postupem. Panel upevněte vhodnými barevnými hřebíky.
  15. Nepotřebujete-li stínovou spáru, můžete přechody vytvořit např. pomocí nalepených nebo sponami upevněných dekoračních profilových lišt.

2 tipy pro hezčí interiér

U krátkých panelů a kazet je nutno volit vzdálenost tak, aby byl každý panel upevněn nejméně na 2 latích.

Nejméně materiálu spotřebujete, pokud nebudete muset panely řezat, tj. zbývající úsek na konci jedné řady lze využít jako začátek další řady. Vznikne tak současně pravidelný vzorek vytvářený styky mezi jednotlivými panely. Přejeme vám mnoho úspěchů při této práci!

Co budete potřebovat

Příklad plochy 30 m2 (5×6 m)

  • cca 110 m – střešní latě/spodní konstrukce vč. prořezu
  • cca 68 ks – stropní panely (2,6×0,16 m) vč. prořezu
  • cca 400 ks – spony na profilová prkna vč. hřebíků
  • cca 24 m – podkladní dřevěné klíny
  • cca 100 ks – profilové/připojovací lišty
  • cca 100 ks – hmoždinky a šrouby nebo zatloukané hmoždinky
  • cca 20 ks – barevné hřebíky
  • cca 75 ks – hřebíky
  • lak/lazura podle potřeby

Vaše potřeby

  • vrtačka
  • vrták do betonu a dřeva
  • kladivo
  • děrovka a pilové listy nebo ocaska/pilka na dřevo
  • kapovací a pokosová pilka nebo ruční okružní pila či pokosnice a pilka
  • el./pneumatická sponkovačka
  • držák na hřebíky
  • elektrický šroubovák
  • kleště na panely
  • záhlubník
  • palcové měřítko
  • tužka
  • štětec
  • pila děrovka

U všech materiálů dbejte pokynů výrobce a návodů ke zpracování.

Rate this post
Sdílejte