Jak se starat o dřevěný nábytek (první část)

Jak se starat o dřevěný nábytek (první část)

Sdílejte

Jak se starat o dřevěný nábytek?

První část

Milujete vůni čerstvého dřeva a celkově jeho barvy? Máte rádi z něho vyrobený nábytek a mít tak kousek přírodního materiálu doma? Víte však, jak o dřevo pečovat, aby vám déle vydrželo? My vám řekneme, jak na to.

Kde si nábytek ze dřeva pořídit

Nábytek ze dřeva si můžete zakoupit v obchodech s nábytkem či nechat si ho vyrobit přímo u truhláře, což někdy vyjde dráž než přímá koupě již zhotoveného zboží. Ze dřeva může být jídelní stůl, poličky, pracovní stůl, skříň, postel, malé skříňky, kuchyňská linka, stoličky, lavice. Je toho spousta. Když si zakoupíte nábytek, tak je dobré se o něho starat. Nemyslete si, že ho omyjete vodou a bude to dobré, to v žádném případě. Měli byste rozlišit lakovaný a nelakovaný dřevěný nábytek a podle toho použít správný přípravek. Poradit by vám měli přímo v obchodě, jaké ošetřující přípravky jsou nejvhodnější.

Druhy dřeva

Dřevo se může lišit podle povrchu. Jestliže máte rádi zdravější ovzduší, zvolte nábytek z masivu, který sám osobě voní a také pobírá vlhkost, kterou rovnoměrně dává zpět do vzduchu. I vůně masiv vstřebává. Nábytek z něho je vzdušný a po celém pokoji vydává příjemné aroma.

Stačí vosk a přírodní olej

Jakékoliv moření či lakování se masivního nábytku nedotkne. Pouze vosk a přírodní olej mohou přijít s masivem do styku, žádné chemikálie, proto když si nábytek z masivu pořídíte, jsou na něm pouze tyto dvě věci. Díky tomu je jeho životnost dlouhodobá. Takovými prostředky si zachová svůj původní vzhled, a to je dobře. Přírodu tak máme doma a není umělá.

Lakovaný či nelakovaný

Pokud se podíváme na lakovaný nábytek, tak se povrch, jenž je třeba malinko poškrábaný, nedá zpravit. Natož nelakovaný, který je potřený přírodním olejem, se dá jednoducho zpravit, aby vám malý škrábanec nebyl tolik do očí. Abyste si udrželi krásu masivního dřeva, je zapotřebí se o něho starat, pak jeho životnost tím prodlužujete a zachováváte i jeho vzhled. Při pravidelném ošetřování se nebude na povrchu ukládat prach.

Rate this post
Sdílejte