Žrouti energie v domácnosti

Žrouti energie v domácnosti

Sdílejte

Žrouti energie v domácnosti

V tomto období spousta z Vás jistě právě nyní řeší fakturu za skutečně spotřebovanou energii ve Vaší domácnosti. A nestačíte se divit, jak velký nedoplatek budete nuceni uhradit energetické společnosti. V tom okamžiku Vás okamžitě napadne, kterýpak z Vašich domácích „elektro-mazlíčků“ způsobil tu finanční pohromu ve Vašem již tak dost napnutém rodinném rozpočtu.

Příčin může býti několik. Únik tepla, díky nekvalitním či starým oknům. Plýtváním energie zbytečným svícením v době, kdy to není právě zrovna potřeba. Praním jen několika kousků oblečení místo plně využitého objemu pračky, a tudíž dojde k častějším intervalům praní a mrhání energie, protože perete častěji, než – li je skutečno potřeba.

Spousta studií se zabývá právě problémem „žroutů“ energie a většina z nich se shoduje v tom, že největším žroutem je topení. Vytápění domácnosti elektrikou má své výhody i nevýhody, ale vždy dbejte na to, aby výše Vašich záloh byla dostatečně vysoká a nedocházelo následně k nedoplatkům.

Co když jste se ale nastěhovali někam, kde jsou starší typy radiátorů, akumulačních kamen či jiné zdroje elektrického vytápění. Co když dokonce ani netěsní stará či špatně vpravená okna a dveře? Tím totiž zákonitě bude docházet k častým únikům tepla a zbytečnému úniku i Vašich peněz. A totéž bohužel platí i u starých elektrických rovodů v celém domě či bytě. Pak Vám v tomto případě nezbývá bohužel nic jiného, než apelovat na majitele nemovitosti, aby zajistil nápravu: výměnu elektrických rovodů, oken či topných zařízení za nové. Pokud tak neučiní, Vaše faktury za energii budou stále ve vysokých číslech a ve Váš neprospěch.

Ano, dá se v mnohém ušetřit a snížit spotřebu energie různými fintami, jako třeba tím, že nebudete zbytečně svítit dlouho v místnostech, když to není nezbytně nutné. Namísto celovečerního svícení v místnostech raději zapojte fantazii a zapalte svíčku – tím zaručeně potěšíte Vaši polovičku romantickými večery a i Vaše peněženka Vám dozajista poděkuje. Uvařte si jídlo nejméně na dva dny dopředu, tím si ušetříte čas neustálým vařením a jídlo si pouze přihřejete a Vaše ploténky či trouba na elektriku nepůjdou naplno, pouze po nezbytně nutnou dobu. Nenechávejte televizory puštěné od rána do večera – jistě naleznete spoustu zajímavějších aktivit nevyžadující využití elektrické energie.

A Vaši elektro – mazlíčci? Pokuste se průběžně měnit starší typy za novější a úspornější. Rozhodně je lepší našetřit na úspornější ledničku s mrazákem, namísto staré lednice a ještě staršího samostatného mrazáku, než – li následně třeštit oči na výši Vaší faktury. Spousta rodin sice škudlí každou korunu, protože v dnešní drahotě není život snadný, ale když si měsíčně uškudlíte nějakou tu stovečku, za pár měsíců jistě našetříte dostatek, abyste mohli využít spousty výhodných slevových akcí.

Najdou se však mezi Vámi možná i tací, kteří si svou spotřebu kontrolují. Denně si opíší stav elektroměru do soukromého notesu a díky ceníkům jednotlivých el. dodavatelů za 1 Kwh si snadno spočítají, kolik přibližně za uplynulých 24h propálili elektriky. No a na konci měsíce či odběrného období, víte, o kolik bude Vaše peněženka chudší a dokážete si i dle toho přizpůsobit následné měsíční zálohy. Díky tomu Vás pak na faktuře zcela jistě nepřekvapí nedoplatek, ale mile překvapí přeplatek. Žrout energie je zabiják Vašeho rodinného rozpočtu a Vaší peněženky.

Rate this post
Sdílejte