Odhalení tajných chemikálií v čistících prostředcích – první část

Odhalení tajných chemikálií v čistících prostředcích – první část

Sdílejte

Odhalení tajných chemikálií v čistících prostředcích – první část

Nová nezávislá laboratoř testovala nad 20 špičkových produktů pro čištění domácnosti. Testy ukázaly, že čisticí prostředky běžně obsahují skryté chemikálie spojené s rakovinou, vrozenými vadami a komplikacemi v těhotenství.

Více jak 80.000 chemikálií je na současném trhu, ale téměř 20 procent z nich je prý drženo v tajnosti. Spotřebitelé si byli jisti bezpečností chemických látek v čistících prostředcích, a to i ve výrobcích uváděné na trh jako „ekologické“. Došlo tak k poklesu prodeje čisticích produktů v národním, životním prostředí, protože zdraví je jedním z faktorů, které k tomu přispívají.

Někteří spotřebitelé zvýhodňují své domácí čističe pomocí octa a jedlé sody kvůli bezpečnosti a nákladů, neboť tím ušetří.

Sami spotřebitelé mají zdravotní problémy

Odborníci říkají, že slyšeli stížnosti od stovek lidí, kteří říkali, že osvěžovače vzduchu a jiné voňavé výrobky pro domácnost u nich vyvolávají špatné reakce, způsobují bolesti hlavy, potíže s dýcháním, záchvaty, astmatické záchvaty, a další zdravotní problémy.

Tyto zprávy mají obrovskou službu tím, že odhalí nebezpečné chemické látky, které mohou být skryté v čistících prostředcích, a tak se spotřebitelé mohou dovědět, jak mohou zabránit v koupi vůní a jiných chemikálií, které jsou spojeny s vážnými zdravotními problémy.

Jedna zpráva z roku 2007 poukazuje, že domácí nebezpečnost zjistila, že ženy z Latinské Ameriky jsou obzvláště ohrožené nadměrnou expozicí toxicky-chemickými látkami prostřednictvím čistění. Na národní úrovni je více než třetina tuzemských čističů právě z Latinské Ameriky.

Rate this post