Zdravý spánek pro zdravý život

Zdravý spánek pro zdravý život

Sdílejte

Zdravý spánek pro zdravý život

Kvalitní postel pro zdravý spánek
Autor obrázku: Bruce

Zdravý životní styl, vyvážená strava, dostatek tekutin a pohybu. S těmito faktory se setkáváme takřka denně. Populace na sobě stále méně pracuje a tak se díky nedostatku aktivit a špatnému přístupu ke svému zdraví stále častěji potýkáme s nadváhou, obezitou a jinými zdravotními problémy. Důležitým faktorem je ale také dostatek spánku. A tím je myšlen spánek kvalitní, plnohodnotný. Jak jej ale vlastně docílit a na co si dát pozor?

Jak si usteleš, tak si lehneš…

Spánek je nejdůležitější formou relaxace, regenerace a formou odpočinku, kterou ve svém životě máme. Prospíme přibližně třetinu života. Každý z nás vyžaduje jinak dlouhý spánek, někomu stačí spát méně, někdo vyžaduje více. Obecně lze ale říci, že kvalitní a dostatečný spánek by se měl pohybovat v délce minimálně sedmi hodin. Na druhou stranu, delší spánek jak 11 hodin prý může mít již negativní vliv na celkové rozpoložení organismu.

Pro kvalitní spánek je třeba několik věcí a podmínek. Základem je určitě dobrý výběr postele. V současné době, kdy jsou na trhu postele z masivu, postele s různými možnostmi úprav lůžka nebo různých forem a velikostí, není nouzi o široký výběr. Je tedy na nás, zda budeme preferovat postel ze dřeva, velké letiště, nebo efektivní palandu. Nemělo by se však jednat o postel pro nás krátkou a nedoporučují se ani postele příliš levné, nekvalitní.

Páteř a dobrá poloha

Spánek je důležitý nejen pro regeneraci psychickou, ale i fyzickou. Naše tělo potřebuje klidový režim a je nutno spát v co nejpřirozenější poloze. Proto hlavní prim pro dobrý spánek hraje správný výběr matrace.

Matrace do postele jsou na současném trhu velmi rozmanité. Není problém si vybrat klasickou pružinovou, pěnovou s efektem pamětí, molitanovou, matrace s kokosovým vláknem nebo i jiné materiály. Často s antialergenní úpravou, výběr i z různých stupňů tvrdosti. Matraci bychom si měli vybírat především podle toho, jak nám bude vyhovovat, tedy je nutné si ji vyzkoušet. Správný výběr matrace ovlivňuje rozpoložení našeho těla při spánku a při nevhodném výběru se mohou objevit bolesti hlavy, zad a šíje.

Pro dobrý spánek je ale třeba i dodržet některé základní podmínky. Spát v co největší možné tmě, nemít zapnutou televizi nebo počítač, chodit spát v pravidelných časech nebo nejíst před spánkem těžká jídla.

Rate this post
Sdílejte