Rekonstrukce podlahy

Rekonstrukce podlahy

Sdílejte

Rekonstrukce podlahy

Přijde čas, kdy se i z té nejhezčí nové podlahy, stane jednoduše podlaha zastaralá, nemoderní nebo se na ní objeví škrábance či jiné, očím nemilé vady. V této chvíli, přichází na scénu sama velká „rekonstrukce“. Z čeho se má správná podlaha skládat a jaké máte možnosti? To vše se teď dozvíte.

Složení podlahy

Jedná se o vícevrstvou konstrukci, takže ten kdo si myslel, že stačí na betonový základ natáhnout koberec, se spletl. Mezi základní vrstvy patří:

  • Nášlapná (koberec, PVC, dlažba, atp.)
  • Roznášecí (snižuje pracnost pokládání podlahy)
  • Tepelně či zvukově izolační (Tepelnou izolaci používáme v případě, že pokládáme podlahu přímo na terén a zvukovou pro utlumení hluku při chůzi)
  • Vodotěsná (používá se v případě, že je podlaha vystavována vlhkosti, tedy koupelny nebo prádelny)

Všechny vrstvy nejsou vždy podmínkou. Můžete volit i nejjednodušší variantu jednovrstvé podlahy, kdy se PVC přímo lepí na vyrovnávací cementový potěr. Zlatou střední cestou je však alespoň dvojvrstvá podlaha, kdy se parkety, PVC, koberec či jiné pokládá na tlumící podložku. Nakonec přichází i trojvrstvé provedení, které se skládá z vrstvy nášlapné a zvukověizolační + betonová mazanina.

* (Pokud jde o můj osobní názor, rozhodně by pro mne NEBYLO dobrou volbou vynechat izolaci a tím pádem volit jednovrstvou podlahu.)

Autor obrázku: Seward Construction CO

Dřevěné podlahy

Díky své dobré vlastnosti, tepelné izolaci, není nutné pod ně dávat další vrstvu izolace, jako tomu může být u ostatních možností. Při velkém množství vlhkosti ve vzduchu ji pojímá a naopak při suchém vzduchu opět uvolňuje.

Běžné parkety je možno při poškození snadno opravit a přelakovat. Exotické dřeviny jsou vynikající co do tvrdosti a stability. Mají širokou škálu rozměrů a barev, co by ale mohlo mnohé odradit, je jejich už o něco vyšší cena. Poměrně oblíbenou je i podlaha vlisovaná, kterou při ztrátě hustoty mezi vlasy lze rozebrat a složit v menší místnosti.

Při aplikaci dřevěných podlah je nesmírně důležité také vyplnění spár lepícím tmelem a to nejlépe vodotěsným.

Laminátové podlahy („lamino“)

Jedná se o náhradu vlysů a je velmi často žádána pro svou snazší pokládku oproti tradičním vlysům. Montáž je prováděna buď za pomoci lepidla, nebo systému P+D (pero-drážka). Snad jediným problémem by mohl být pro tuto podlahu nerovný povrch, se kterým si opravdu nerozumí. Proto volte tento typ pouze na naprosto rovný podklad. Na co určitě nesmíte zapomenout, je právě izolační podložka, na to pozor!

Korkové podlahy

Korek je využíván spousty způsoby a jeden z nich je právě podlahová krytina, o které je řeč. Má výbornou tepelnou i zvukovou izolaci, tím pádem můžete vypustit izolaci ze seznamu vrstev. V případě vytlačení nožiček od nábytku také není problém, korek se totiž časem vrátí do původní „podoby“ díky své tvarové paměti.

Autor obrázku: Rex Roof

Textilní podlahová krytina

Pro alergiky naprosto nevhodné. Tako forma krytiny je něco jako domeček pro roztoče. Jestliže však toto není váš případ, nabídne vám pocit tepla a domácí pohody. Bude vhodná i pro starší lidi, pro své příznivé působení na klouby. Netrpí rychle na opotřebování ani ztrátu barvy, je tedy nepříliš náročná na údržbu.

Dlažba

Keramická krytina, která nabízí nepřeberné množství velikostí, tvarů i barev. Je odolná proti opotřebení a může být vystavena působení vlhkosti, proto se používá jak do interiérů, tak například na terasu atp. Klade se na lepidlo a za pomoci plastových křížků bez námahy vytvoříte i mezery na pozdější vyspárovaní, voděodolnou hmotou.

 

Tak a teď už máte vážně téměř vše, jen jedna maličkost. Nezapomínejte nechat tzv. „dilatační spáru“ tam, kde se krytina stýká se stěnou. Jedná se o mezírku, kterou bez větších problémů překryjete lištou a díky které se při případném rozpínání nebude podlaha vlnit ani praskat.

Rate this post
Sdílejte