Výběr bazénu: Jaké jsou druhy bazénů?

Výběr bazénu: Jaké jsou druhy bazénů?

Sdílejte

Výběr bazénu: Jaké jsou druhy bazénů?

Marimex bazén TAHITI s pískovou filtrací
Marimex bazén TAHITI s pískovou filtrací

Léto je v plném proudu a tak je nejvyšší čas na přípravu bazénu. Že bazén ještě nemáte, ale přemýšlíte o něm? Není nic snazšího, než si jej pořídit a vybavit tak svou zahradu užitečným doplňkem na horké letní dny!

Podzemí nebo nadzemí?

Základní rozdělení bazénů je asi jasné. Máme zahradní bazény, tedy venkovní bazény nebo vnitřní bazény. Ty si dále můžeme rozdělit na nadzemní bazény nebo zapuštěné bazény. Toto základní rozdělení nám dává představu i o tom, jak se o bazén starat a jaké budou asi náklady.

Bazény zapuštěné do země jsou finančně výrazně náročnější. Je třeba úprava terénu a jelikož je tento bazén venku nebo vevnitř, působí na něj neustále povětrnostní podmínky nebo v případě vnitřku voda a vlhkost. S tím totiž souvisí i údržba.

Výhody a nevýhody nadzemního bazénu

Nadzemní bazény jsou nejprodávanější na tuzemském trhu vůbec. Jejich cena je velmi přijatelná a lze je pořídit již za několik málo stovek. Mimo nízké ceny tyto bazény poskytují i další výhody. Lze je snadno nafouknout nebo postavit a tak je můžete i stěhovat. Nejsou nijak náročné na prostor. Jsou vhodné na jakoukoliv menší zahrádku a jsou tak skvělým osvěžením hlavně pro děti. Jejich voda se rychle ohřeje a nemusíme dlouho čekat. Výběrem správného termozastřešení si můžete prodloužit koupací sezónu i o několik týdnů.

I nadzemní bazény se dnes vyrábějí ve velikostech, které pro relaxaci i osvěžení postačí i dospělým. Nafukovací bazény se dají velmi rychle sestavit či rozložit a tak je snadno uchráníte před nepřízní počasí. V kombinaci s termozastřešením je můžete využívat po většinu roku.

Bazény zapuštěné

Zapuštěné bazény mají několik výhod. Lze je zastřešit a můžeme je efektivně ohřívat. Můžeme se tak koupat i za nepříznivého počasí. Dále svou velikostí předčí nadzemní bazény a mohou mít různé tvary i hloubku. To ocení právě dospělí, jelikož si v nich lze dobře zaplavat.

Nevýhodou jsou ale vysoké náklady. A to jak na údržbu, tak na zřízení. Vysoká cena ale kompenzuje možnosti, které právě zapuštěné bazény nabízejí. Jsou vhodné i do vnitřních prostor a tak si můžeme ve vnitřních bazénech zaplavat po celý rok.

Kde je vhodné nakoupit?
Bazény lze dnes koupit takřka v každém velkém supermarketu. Ovšem zapuštěné bazény nabízejí jen odborní prodejci, se kterými je vhodné o bazénech konzultovat. Levné nafukovací bazény si postaví každý sám, kdežto betonové bazény zapuštěné do země zvládne málokdo. Lze celkem efektivně bazény vybírat na internetu, kde díky srovnání ceny naleznete tu nejvýhodnější nabídku.

Rate this post
Sdílejte