Slunečník – Čím vším vás může překvapit

Slunečník – Čím vším vás může překvapit

Sdílejte

Slunečník – Čím vším vás může překvapit

Přestože vyhřívání na slunci většina lidí miluje, každý někdy přesáhne hranici, kdy se rád schová do stínu. A právě v tomto okamžiku můžeme využít pohodlí, které poskytuje slunečník.

Pryč jsou doby, kdy nám trh nabízel jen poměrně malé, kulaté slunečníky, které jsme roztáhli uprostřed stolu, nebo postavili k lehátku a relaxovali. Slunečník neuměl nic navíc, byl vratký, neměl moc pevnou konstrukci. Často byla plocha, kterou obsáhl značně malá, pořád bylo potřeba jej posunovat a přemisťovat…

Dnes máme úplně jiné možnosti. Kdo půjde vybírat po letech nový slunečník, jistě bude mile překvapen, jak krásné a důmyslné “zařízení“ může zkrášlit jeho zahradu, nebo terasu.

Je fakt, že skutečně kvalitní slunečníky jsou dražší, ale tak je to se vším. Vyplatí se za kvalitu připlatit, nebudete zbytečně riskovat bezpečnost, trvanlivost a kvalitu materiálu, ze kterého je vyrobena jak konstrukce, tak i látka. Dražší slunečníky už mají i různé certifikáty, nebo garance a můžete se na ně opravdu spolehnout.

Barevná nabídka je široká, najdete slunečníky ve všech základních barvách. Vedou slunečníky jednobarevné, ale pokud budete chtít, najdete i vícebarevné, nebo pruhované. Mezi nejoblíbenější patří smetanové, zelené, hnědé, modré a červené slunečníky.

Kouzlo udělá žlutý slunečník v kombinaci s dřevěným podstavcem, to vám skutečně ještě umocní pocit léta a dobrou náladou budete oplývat i když bude zrovna pod mrakem.

Kulaté slunečníky

Pořád najdeme klasické malé slunečníky, které se výborně hodí třeba ve chvíli, kdy potřebujete slunečník naložit do auta a vzít si ho se sebou na dovolenou. Nebo třeba poskytnout stín děťátku, které se právě cvachtá v bazénku.

Jsou lehké, takže manipulace s nimi je skutečně snadná. Mají průměr 2m, jsou naklápěcí, s kovovou konstrukcí a stojí něco kolem 350,–Kč. Velmi přijatelná cena, za kterou slunečník koupíte a přitom vám ušetří tolik starostí, jako třeba s již zmíněným dítětem s úžehem, které se na písku spálilo a přehřálo.

Větší kulaté slunečníky mají průměr od 2,7m, do 4 metrů. Jejich cena je různá, pohybuje se od 800,– do 12.000,–Kč. Nemusíte mít nosnou tyč uprostřed, kulaté slunečníky seženete i s tyčí po boku. Jejich základna se dá uchytit do země a můžete volit až ze sedmi možných stupňů nastavení stínění.

Čtvercové slunečníky

Tento typ slunečníků působí modernějším dojmem, přece jen čtvercový tvar byl nabídnut zákazníkům až později. Jejich výhodou je, že mají většinou nosnou tyč na straně, takže vám nezavazí. Můžete nastavit úhel stínění a rozprostření ovládá klička, není tedy pracné ani u mohutnějších, těžších konstrukcí.  Rozměry slunečníků jsou např. 2,7m x 2,7m, 3,2m x 3,2m.

Podstavec

Zde je nutné znát průměr nosné tyče, protože objímka, která uchytí tyč se může lišit. K většině podstavců dostanete dvě plastové objímky s různým průměrem. Také rozlišujeme podstavce pro různě velké slunečníky.

Můžete volit design podstavce k zahradnímu nábytku, třeba umělý ratan, žula/nerezová ocel, nebo nerezová ocel s dřevěným obložením a spoustu dalších.

Hmotnost stojanů je taktéž různá, třeba 15, 25, 40kg. Vždy je lepší mít raději podstavec s o něco vyšší kapacitou, než kterou potřebujete na váš slunečník, při větrném počasí to jistě oceníte.

Ochranné obaly

Až budete chtít na zimu slunečník uskladnit, hodí se pořídit si obal, pokud ho nechcete pracně šít. Ochrání jej proti světlu, takže vám nebude zbytečně blednout. Také proti vlhku, škůdcům a ušpinění.

Nakupujte s úsudkem

Při výběru slunečníku byste měli brát ohled i na styl a typ zahrady, nebo terasy, či jiného stanoviště, kde chcete slunečník umístit.

Do užitkově/okrasných zahrad lépe “zapadne“ kulatý, klasický slunečník, kdežto pokud máte elegantní terasu s dokonalým zahradním nábytkem, můžete si dovolit čtvercový slunečník s nosnou tyčí na boku.

Rate this post
Sdílejte