Když je dřevěná terasa – 1. část

Když je dřevěná terasa – 1. část

Sdílejte

Když je dřevěná terasa – 1. část

Máte rádi svoji hezkou dřevěnou chalupu, která vám připomíná dětství, kdy jste si jezdili s dědečkem a babičkou každý víkend hrát, lovit ryby a koupat se do blízkého jezírka? Nebo máte rádi dům, který připomíná srub, a preferujete přírodní styl? Pak je tu zajímavý článek právě pro vás.

Pokud máte rádi dřevěné plochy a volíte dřevěný přístřech či terasu, pak i s malými náklady můžete dosáhnout velkého výsledku. Jak? Díky novému obkladu verandy vyspravíte tuto část vašeho domu. Je to jednoduché, stačí jenom vyměnit nějaká prkna a nová terasa se vyklube za chvilku.

Uberte zábradlí a zkraťte ho

Když se vám nelíbí vaše zábradlí, je možné jej novým obložením zkrátí v té části, kde je vstup na terasu. Pak vypadá prostor daleko větší. Místo, kde budete řezat opatrně natřete a ukončete lištami, aby se zabránilo negativním povětrnostním podmínkám.

S čím tedy začít?

Nejprve si označte, na kterém místě budete řezat. Pak tu část zábradlí, kterou chcete odstranit, odřízněte děrovkou a nezapomeňte začistit hrany desky. Vznikly vám tak plochy, které jste uřezaly, a ty natřete penetrací, či ochrannou lazurou, která se používá na dřevěný materiál, a nechejte zaschnout.

Potom krycí lištu na konci vydlabejte pro přeplátování a ještě před tím si musíte udělat zářezy jemnou pilnou. Tak jste si připravili krycí lištu, kterou je potřeba přišroubovat na vrchní část zábradlí, a to nerezovými šrouby do dřevotřísky.

Autor obrázku: Stephan Ridgway

A co podlaha?

Zjistili jste, že je podlaha ještě funkční, ale je potřeba odstranit a poté nahradit několik prken? Pak postupujte následovně:

Šrouby z těch prken, která chcete odstranit, uvolněte, poslouží vám k tomu aku šroubovák, a potom můžete obložení sundat. Šrouby, které by mohly zůstat v podkladu můžete lehce vytáhnout vytahovákem hřebíků. Odkryjete podkladovou konstrukci, která spočívá na pásech z betonu, které jsou jakýmisi základy celé konstrukce, a tak je zajištěna cirkulace vzduchu.

V místě, kde je zábradlí, přišroubujeme nové lišty a provizorně se mohou zajistit šroubovacími svěrky. Prkna, která jsou nová, nařežeme jednoduše pokosovou a kapovací pilkou.

Rate this post
Sdílejte