5 tipů, jak na údržbu zahrady během podzimu

5 tipů, jak na údržbu zahrady během podzimu

Sdílejte

5 tipů, jak na údržbu zahrady během podzimu

O zahradu před domem je třeba se starat v průběhu celého roku. S blížícím se podzimem na vás čeká několik neodbytných záležitostí, na které nesmíte zapomenout.

1. Prořezání stromů

Podzim je ideální pro prořezání stromů. Před tím, než udeří mrazy, je dobré stromy na zahradě zbavit starých a uschlých větví, které by stejně během času odpadly. Nejlépe k tomu poslouží ruční motorová pila. Pokud budete pracovat ve výškách, dejte si zvlášť záležet na bezpečnosti práce.

Větve, které ze stromků odstraníte, zpracujte a dále využijte na kompostu, jako podklad a ochranu stromů před zimou, případně jako topivo do kotle. Ke zpracování se vám bude hodit drtič větví, v případě větších polen je pak užitečným pomocníkem štípačka na dřevo, díky níž se nemusíte lopotit se sekáním dříví sekyrkou. Štípačka na dřevo pracuje efektivně, navíc je zcela bezpečná a dá se snadno ovládat. Polínka jednoduše vložíte do zařízení, které následně spustíte. Tlak je rozštípne na půlky.

2. Odstranění plevele a listí

Během podzimu ze stromů opadává listí. To je třeba několikrát shrabat a dát jej na kompost. V případě, že byste tak neučinili, zhoršila by kvalita trávníku, což byste jistě poznali příští rok na jaře.

3. Zazimování bazénu

Mnozí z vás mají na zahradě bazény. Zdaleka už ale takovou samozřejmostí není zastřešení bazénů, díky němuž se lze koupat i v chladnějším období. Nemáte-li u bazénu k dispozici střechu, pak jej raději na podzim zazimujte. Stačí vypustit veškerou vodu, odmontovat filtrační zařízení, bazén pak důkladně vyčistit pomocí vysavače a zakrýt jej deskami.

4. Úklid zahradního nábytku

V okamžiku, kdy už venku nastane chladné počasí, ukliďte ze zahrady, terasy či altánku veškerý zahradní nábytek, kterému by mohla uškodit vlhkost a déšť. Zejména se to týká kovového a dřevěného nábytku, případně i plastových židliček a stolků, které by mohly během zimy zpuchřet.

5. Úklid zahradní techniky

Na závěr nezapomeňte také na úklid veškerých strojů a techniky, kterou na zahradě využíváte. Na mysli mám například zahradní traktory a sekačky, ale i ruční nářadí, tedy hrábě, lopaty, sekyrky atd. Na všech těchto pomůckách se totiž podzimní nečas umí pořádně projevit.

Podzimní údržba zahrady zahrnuje samozřejmě i péči o rostliny, jejich přípravu na zimu tak, aby ji ve zdraví přežily. Čeká na vás celkem dost práce, rozhodně si na to vyhraďte alespoň jeden či dva víkendy.

Komerční sdělení

Rate this post
Sdílejte