Zahradní vysavače vám usnadní práci s úklidem listí

Zahradní vysavače vám usnadní práci s úklidem listí

Sdílejte
By: Berit Watkin

Unavuje Vás už každoroční hrabání listí na podzim? Tak na tuto únavnou činnost zapomeňte. Stala se již minulostí. Listí, posekanou trávu a drobný prach totiž jednoduše vysajete zahradními vysavači. Tito výkonní pomocníci Vám ušetří čas i spoustu práce.

Podzim totiž přináší kromě barevnosti i spoustu práce na zahradě. Obzvláště majitelé rozlehlých pozemků a zahrad vědí, kolik času zabere shrabání listí, větviček a dalších nečistot. Nenechávejte je ale ležet na zemi. Listy totiž začnou hnít a s nimi i váš trávník. S pomocí zahradních vysavačů vám neunikne ani lísteček.

Použití zahradních vysavačů

Použít jej můžete k odstranění i mokrého a sešlapaného listí. Vše se obejde bez velké námahy na rozdíl od použití hrábí a koštěte. Používat se dají i na odstraňování prachu z teras či cest. Vyvarovat se musíte sklu, vodě a kamenům. Tyto věci by zahradní vysavače poškodily. Obsluha je rychlá a jednoduchá.

Funkce zahradního vysavače

Kromě vysávání se může pochlubit i jinými funkcemi. Nejenom že vysávají, ale zároveň jsou schopné i drtit a foukat. Foukání Vám umožňuje dostat listí na jednu hromadu, kterou pak jednoduše nasajete do vaku. Funkci využijete a oceníte i v zimě, kdy takto odstraníte čerstvě napadaný prachový sníh.

Většina těchto strojů disponuje i rozmělňovačem. Proudem vzduchu bývají větvičky a listí nahnané do přístroje a rozdrceny. Drtí je speciální lopatky ventilátoru. Sběrný vak je schopen pohltit velké množství listí i větví – od 30 do 50 litrů. Vzniklá zredukovaná drť se dá využít ke kompostování.

Systém práce

Práce a celý systém zahradního vysavače je založen na nasátí listí a odpadu do trubice. Přes ni se dostane do ventilátorů, který je poháněn motorem. Lopatky ventilátoru listí rozdrtí a materiál putuje do vaku. Přístroj snadno ovládáte, hmotnost celého vysavače se pohybuje okolo čtyř kilo. Pozor si dejte na rychlost nasávání vzduchu.

Intenzivní režim by totiž rostlinám způsobil škodu. Silný proud o rychlosti až 380 km/hod by rostliny poškodil. Proto se používá pro velké plochy. V blízkosti keřů či záhonů se užívá normální režim. I ten má sání okolo 100 km/hod.

Motor

Buď si můžete pořídit vysavač s elektrickým anebo benzínovým motorem. Ty elektrickým motorem jsou tišší, ale po ruce musíte mít neustále prodlužovací kabel s elektřinou. S benzínovým motorem nejste nijak omezení prostorem a elektřinou. Pracovat s ním můžete kdekoliv. Hodí se pro prostorné pozemky.

Rate this post
Sdílejte