Zahradní traktory

Zahradní traktory

Sdílejte

Zahradní traktory

K údržbě většího trávníku, k zimnímu úklidu dvora či chodníku, k odvážení sklizně a dalším pracem se hodí zahradní traktory. Jeho pořízení není levnou investicí, nicméně dá se s ním hodně věcí zvládnout rychle a pohodlně. Šetří nejen čas, ale i námahu. Při sekání trávy se ani nebudete muset, zvednou z pohodlné sedačky.

Než se ovšem pustíte to výběru zahradních traktorů, zvažte, k čemu je nejvíce využijete. Dbejte i na to v jak členitém terénu budou jezdit. V zásadním principu si můžete vybírat mezi ridery a zahradními traktory se žacím ústrojím mezi osami.

Ridery

Jsou v podstatě složitější benzínové sekačky. Ovšem jsou již vybaveny převodovkou a brzdami. Ty řídí obsluha ze sedačky volantem, pedály a ovládacími pákami. Disponuje úzkým rozchodem kol a projede skoro všude. Není náročná na velikost parkovací plochy.

Obvykle vyniká velmi velkým rejdem předních kol. Dobře se tak s ní obsekává trávník kolem stromů, záhonů, obrubníků cest i bazénů. Pokud nepotřebujete posečenou trávu sbírat do košů, je možné ji vybavit mulčovací záslepkou, která posekanou trávu rozmetá za stroj. Bývají vybaveni přípojku na hadici, která ulehčí údržbu žacího ústrojí.

Zahradní traktory

Slouží zejména k úpravě udržovaných trávníků, nikoliv však ke zkulturnění zanedbaných ploch. Lze k nim připojit různá příslušenství a rozšířit tak jejich nasazení i mimo zahradu. Žací ústrojí mají obvykle mezi osami ve středu stroje. Součástí jejich vybavení je:

  • nastavitelný volant
  • posilovač řízení
  • nastavitelná a ergonomicky tvarovatelná sedačka
  • elektrohydraulické ovládání závěsu
  • elektromagnetické spínání pohonu sekačky stiskem tlačítka na přístrojové desce
  • tempomat umožňují stále nastavení rychlosti jízdy
  • světlomety

Zahradní traktory si vždy vybírejte podle převodovky a výkonu stroje. Mechanické převodovky umožňují zařazení vhodného rychlostního stupně, ale zpravidla až po zastavení. Převodovky nevyžadují zastavení při sešlápnutém spojkovém pedálu. Spojka slouží pouze při rozjezdu. Při přídavných zařízení je nutný silnější motor, který má vliv i na výkon.

Rate this post
Sdílejte