Tapety v dětském pokoji: zkuste ty panoramatické!

Tapety v dětském pokoji: zkuste ty panoramatické!

Sdílejte

S barevnými rybičkami, s hvězdnou oblohou, s bílými obláčky v podobě skotačících beránků nebo s velikou mapou světa – tapety s panoramatickými vzory rozhodně podporují dětský rozvoj i fantazii. „Panoramatické tapety jsou nesmírně krásné a efektní, takže je jisté, že tahle novinka na trhu má zejména v dětských pokojíčcích velkou budoucnost,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se zaměřuje na navrhování a zařizování bydlení pro děti i teenagery. Na český trh teď přiváží novinku: panoramatické tapety španělské značky Coordonne.

Že tapety jsou opět v módě, je jasné už několik posledních let, kdy se začaly znovu objevovat v časopisech i na světových veletrzích. Aby ale v interiéru vypadaly opravdu dobře, musí se s nimi zacházet opatrně. Tedy je především je pečlivě a citlivě vybrat. A to i do dětských pokojíčků, kde se dnes nabízejí stovky i tisíce různých možností.

„Děti milují tapety a dopřát jim jejich oblíbený motiv na jedné ze stěn jejich pokojíku bývá i pro jejich rodiče hodně lákavé. Vždy je ale potřeba hledět nejen na krásu a cenu vyhlédnuté tapety, ale i na možnosti, dispozici a ostatní vybavení celého pokoje. Proto vždycky doporučuji, aby rodiče nejdřív pokojíček nafotili, a teprve pak zkoušíme, který vzorek, odstín a na jakou stěnu či výklenek by se ideálně hodil,“ říká Šárka Richtrová. K výběru je podle ní nejlepší rovnou vzít i děti, protože právě ony pak budou s tapetou žít.

Textil nebo papír? Do dětských pokojů patří obojí

Na pařížském veletrhu Deco off teď Šárka Richtrová objevila panoramatické tapety španělské značky Coordonne, pro které studio Viabel získalo na českém trhu exkluzivní zastoupení. „Pokud jde o nábytek a bytové doplňky určené dětem, španělské firmy představují už několik let absolutní špičku: třeba panoramatické tapety nabízejí v ucelených kolekcích spolu s dalšími tapetami a textilem, takže pokojík lze pak dokonale sladit v harmonických pastelových barvách,“ říká Šárka Richtrová.

Tip: Hledáte zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují ochranu a pomoc? Najdete je i ve vašem krají (například ZDVOP Královéhradecký).

A z jakého materiálu tapetu je nejlepší právě do dětského pokoje pořídit? „Oblíbené jsou vliesové tapety z netkané textilie, což je mimochodem materiál používaný v dětských plínkách, takže je nedráždivý a zdravotně nezávadný. Ani papírové tapety ale nejsou v dětském pokojíčku vůbec špatnou volbou: starý dobrý papír je ze všech materiálů pořád nejvíc bio i eko a i cenově bývají papírové tapety přijatelnější. Což je fajn, protože vkus dětí se časem změní a právě nové tapety mohou i ze staršího pokoje časem vykouzlit zas něco úplně jiného,“ radí Šárka Richtrová. Třeba teenagerům je určena nová kolekce vliesových  tapet Street Art. Je inspirovaná pouličním uměním, krásou cihlových zdí i tvorbou slavných pouličních umělců.

Mýty a skutečnost: co dokáže tapeta?

Tapeta umí:

  • zateplit zdi
  • ztlumit hluk
  • udělat dětem radost, pokud je na ní jejich oblíbený motiv
  • pokojík ozvláštnit, případně ho i opticky zvětšit
  • povzbudit dětskou fantazii
  • inspirovat k tvoření a hře
  • při speciální úpravě odolávat bakteriím, špíně i ohni

Tapeta neumí:

  • zakrýt větší nerovnosti stěn (menší a plastický vzor si poradí jen s menšími nerovnostmi)
  • zabránit dětem, aby po ní nekreslily (existují ale i tapety, které děti k malování a dokreslování přímo vyzývají)
  • vydržet navěky (s nastupující pubertou se kdysi oblíbená tapeta stává „trapnou“ a je třeba ji vyměnit za nějakou více „cool“)

Víte že?

  • První tapety se objevily v Číně už několik století před naším letopočtem. Jejich základem byl rýžový papír, který Číňané instalovali na vnitřní stěny svých obydlí.
  • Evropané objevili tapety až v 10.-12. století. Nelepili je ale hned na přímo zdi, nýbrž je zavěšovali jako gobelíny, případně jimi polepovali dřevěné desky, které teprve následně uchytili ke stěnám. Prostor mezi tapetou a stěnou tak vytvořil izolační vzduchovou kapsu, která výrazně napomáhala k zateplení tehdejších domácností.
  • K největšímu rozmachu tapet došlo v období renesance, a to hlavně v Benátkách a Florencii.  Historické tapety odrážely tehdejší vkus a mnohdy šlo o mistrovské kousky: autory kreslených papírových tapet byli i věhlasní umělci, včetně třeba Albrechta Dürera.
  • Jedním z nejvýznamnějších center výroby tapet se v 18. století stala Velká Británie, později však od ní vedoucí pozici převzala Francie. K předním výrobcům tapet do dětských pokojů dnes patří Španělsko, které zaujímá i přední místo mezi výrobci dětského nábytku a vkusných bytových doplňků určených právě pro děti a dospívající mládež.
Rate this post
Sdílejte