Kdy stačí střešní krytinu jenom opravit, a kdy je třeba vyměnit celou?

Kdy stačí střešní krytinu jenom opravit, a kdy je třeba vyměnit celou?

Sdílejte

Rekonstrukce StrechyStřešní krytina potřebuje po letech opravu, nebo dokonce výměnu. Pokud vám chybí na střeše nějaká ta taška, tak vyměnit ji asi zvládne každý schopný kutil. Kdy je ale lepší si na pomoc zavolat odborníky?

Po velkém větru, krupobití nebo během zimy se může stát, že některé tašky na střeše popraskají nebo upadnou. Každá špatná taška na střeše může způsobit velké problémy a je potřeba si dát pozor, aby tyto problémy nepřerostly člověku přes hlavu.

Poškození střechy nepodceňujte

Neexistuje obecné doporučení, že kompletní výměnu potřebujete například ve chvíli, jakmile je poškozená čtvrtina střechy. Sami zhodnoťte, jak rozsáhlé poškození na vaší střeše najdete. Zkontrolujte si, jak rozsáhlé je poškození a jestli je pouze povrchové, nebo už stačilo zasáhnout i do střešní konstrukce.

Pokud usoudíte, že se krytina rozpadá na více částech najednou, raději povolejte odborníky. Na první pohled se totiž může zdát, že o nic nejde, ale poškození se může týkat také krovu, oplechování, hydroizolace nebo zateplení. I poškozená lať je důvodem k prozkoumání, jestli není poškození větší, než se na první pohled zdá.

Neodbornou opravou nebo jinou manipulací byste si mohli způsobit například tepelné mosty, kudy vám zbytečně bude unikat teplo.

Ohlášení nebo povolení?

Výměnu několika tašek nepotřebujete nikomu hlásit. Pokud vás ale čeká výměna celé krytiny, musíte ji ohlásit příslušným úřadům. Jestli jste se rozhodli dokonce pro změnu typu nebo budete zateplovat střechu, potřebujete stavební povolení.

Můžete změnit i typ krytiny

Nová krytina nemusí být nutně stejného typu jako ta původní; můžete se rozhodnout pro změnu. Konečný výběr krytiny se řídí podle typu střechy, jejího sklonu a nosnosti krovu. Na starý krov, u kterého se bojíte dalšího poškození, vezměte v úvahu lehčí krytiny, jako je plechová krytina. S výběrem se můžete obrátit na odborníky – v Česku se plechovým střechám s dlouholetou zárukou věnuje například Blachotrapez.

Rate this post
Sdílejte