K čemu slouží v bytě a domě axiální a radiální ventilátor?

K čemu slouží v bytě a domě axiální a radiální ventilátor?

Sdílejte

Ventilátory najdou uplatnění v domech, bytech a samozřejmě komerčních prostorech – nejčastěji k odvětrání koupelen, toalet, šaten a tak dále. Je to jednoduchý a zároveň i nejlevnější způsob, jak zabránit zvětšení relativní vlhkosti, vzniku plísně a vytvoření pro člověka nevhodného prostředí.

Ventilátory se dají rozdělit na: axiální a radiální.

Axiální ventilátor? Co to je?

Slovo axiální znamená ve směru osy. Lopatky ventilátoru se během nasávání a pouštění vzduchu otáčejí kolem své osy.

Vent1

Místa, kde se axiální ventilátory používají

Axiální ventilátory nejčastěji potkáme v domech, bytech či komerčních prostorech. Malé axiální ventilátory se dávají do místností jako jsou koupelny, toalety, šatny či chodby.

Vent2

Okenní ventilátor

Velmi zajímavé řešení je okenní Ventilátor E-vent Duolux. E-vent Duolux se používá v místech, kde není možné zabudovat klasický ventilátor. Okenní ventilátor se dá zabudovat do okna, skleněné příčky nebo tenké stěny. Je vhodný k odvětrávání toalet, koupelen, kuchyní, nebo sklepů a díky svému velkému výkonu se dá použít v běžných interiérech a menších obchodech. Má zabudovanou automatickou žaluzii na straně nasávání vzduchu a mechanickou žaluzií u výfuku.

Vent3

Průmyslové axiální ventilátory jsou ideální do menších průmyslových prostorů, kde ochlazují zařízení a systémy.

Vent4

Obecně se dá říct, že jsou axiální ventilátory vhodné v místech, kde je rovné potrubí s maximální délkou do tří metrů, ale také se montují do stropu či na zeď. Axiální ventilátory zajišťují vysoký průtok vzduchu při nízkém tlaku.

Co je radiální ventilátor?

Radiální ventilátory fungují rozdílně než ventilátory axiální. Základ radiálních ventilátorů tvoří oběžné kolo, kolem kterého je ve spirále umístěna sada lopatek. Během pohybu oběžného kola dochází k posunu nasávaného vzduchu kolmo od hřídele z otvoru ve skříni ventilátoru.

Využití radiálních ventilátorů

Radiální ventilátory najdou uplatnění u komplikovaných lomených a dlouhých potrubí, kde je nutný vyšší tlak vzduchu a kde se překonávají delší vzdálenosti, tj. dlouhé vzduchovody. K této situaci dochází např. v panelovém domě, kde se odvětrávají koupelny a WC centrální šachtou.

Průmyslové radiální ventilátory nachází široké využití v malých průmyslových halách, restauracích a skladech.

 

 

 

 

 

 

Rate this post
Sdílejte