Fasáda jako vizitka majitele domu

Fasáda jako vizitka majitele domu

Sdílejte

Fasáda jako vizitka majitele domu

Fasáda je z francouzského face, čili tvář, líc, je to průčelí vnější stěny, tedy její poslední úprava. V architektuře je výrazem designu, který celému domu udává tón.

Funkce fasády

Autor obrázku: Rhiannon Llewellyn

Fasády mají dvě různé funkce, jedna z nich je funkce ochranná, fasáda má zabránit přírodním živlům, aby nedošlo k poškození obvodového pláště domu, druhé hledisko, které je moc důležité, je hledisko estetické, tedy to, jak dům vypadá.

To, jak je omítka barevná, by mělo být i v projektové dokumentaci. Proto se nevyplácí měnit na poslední dobu barvu, protože stavba by neprošla kolaudací, a tak byste museli zaplatit pokutu za to, že nedodržíte projekt.

Barvu bychom také měli vybrat s ohledem na povětrnostní podmínky. Aplikace fasády je těžký chemický proces. Pokud zvolíme bílou fasádu, musíme si u výrobce uvěřit, jestli je pro barvu charakteristický mat nebo lesk, také je potřeba barevné provedení vybrat podle toho, jaký byl původní nátěr. Pokud máme vápenný podklad, pak jsou potřeba jiné nátěry, než na sanační omítku či akrylátové nátěry.

Fasáda a druhy fasádních nátěrů

Autor obrázku: Jeremy Noble

Fasáda je důležitou součástí každého domu, ať už rodinného nebo bytového. Může být jak cihlová, tak dřevěná. Ale klasikou zůstává klasická nátěrová omítka. Disperzní omítka se natírat nemusí.

Pak je velmi důležitá otázka, jakou barvu si máme zvolit, jaký bude nejlepší, aby zůstal soudržný a stálobarevný? Je mnoho druhů fasádních nátěrů, a to třeba silikonové, vápenné, akrylátové, silikátové.

Před tím, než naneseme fasádu, je potřeba zakrýt dveře a okna. Pod nátěr ještě dáme penetraci, ta dokáže vyrovnat nasákavost podkladu a taky zajistit, že nátěr dobře přilne. Když fasáda není nová, pak je nutno ji před nanesením nátěru pořádně očistit a také opravit prasklinky a trhlinky, které na fasádě jsou. Některé firmy nabízejí všechno, takže zvládnou i nátěr, renovaci fasády a sanaci omítky.

Pokud si vybíráte nátěr fasády, tak je dobré vybírat z různých odstínů, je dobrá šedá, hnědá, bílá, světle žlutá, ale i odstíny modré, zelené barvy. Je důležité si uvědomit, že je to dlouhodobá investice, a tak bychom si měli vybrat spíše nadčasovou barvu.

Rate this post
Sdílejte