Rekonstrukce panelového bytu

Rekonstrukce panelového bytu

Sdílejte

V současné době asi nenajdeme žádné byty, u kterých bychom mohli označit jejich původní dispoziční řešení za ideální. V těchto případech často přemýšlíme nad tím, jak ho upravit. Mnohdy nám k tomu stačí velmi málo. Řešením úpravy je rekonstrukce. V mnohých případech stačí jen drobné stavební úpravy.

K proměně dispozičního řešení starého bytu stačí provést rekonstrukci jádra a vybavit byt novým nábytkem. Během pár měsíců nám před očima vznikne nový byt. I starý byt v panelovém domě se dá zrekonstruovat do velmi krásného nového bydlení. Rekonstrukce sebou sice přináší mnoho starostí, ale konečný výsledek stojí za to úsilí.

K rekonstrukci mnohdy nepotřebujeme ani mnoho peněz. Postačí nám dobrý nápad a síla celý byt přestavět na modernější bydlení. Ovšem dnes mnoho lidí ani netuší, jak jsou staré panelové byty zastaralé. Z tohoto důvodu často ani neví, jak se dá celý byt změnit k nepoznání.

Rekonstrukce vždy začne od jádra. Stará jádra jsou postavena z umakartu. Proto dojde k jeho rozebrání a nahrazení novými příčkami. Ty jsou ze sádrokartónu a díky novému dispozičnímu uspořádání je na světě změna. Získáme tak více místa v předsíní a zcela nové dispoziční řešení koupelny.

Při rekonstrukci se podává žádost „o stavební úpravu“. Žádost o stavební úpravu znamená, že se pouze změní dokončená stavba. Ovšem při této změně zůstanou zachovány vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby. Ve všech případech je nutné mít stavební povolení. Ovšem se změnou stavebního zákona, je možné provést rekonstrukci na základě ohlášení stavby stavebnímu úřadu.

Postačí v případech stavebních úprav, kterými se nezmění vzhled stavby, nezasahuje se do nosných konstrukcí a nemění se způsob užívání stavby. Ovšem v případě rekonstrukci panelového bytu je situace jiná. Při ní vždy dojde k zásahu a úpravě nosných příček, k jinému než kolaudovanému dispozičnímu řešení. Už jen na základě tohoto faktu je lepší vyžádat si stavební povolení. Pokud ale budete přesvědčeni o tom, že chcete stavební úpravu provést jen na základě stavebního ohlášení, musíte splnit dvě podmínky určené zákonem.

První, že se jedná o výměnu stěn jader panelového bytu za materiál o stejné nebo podobné hmotnosti. Druhá, že musí být zachována původní dispozice bytu, kterou vytvářelo jádro, nebo ostatní místnosti bytu. Jedině při dodržení těchto podmínek je možné rekonstrukci realizovat na základě ohlášení. Většinou se ale rekonstrukce bytu provádí se záměrem zvětšit prostor v bytě.

Rekonstrukce není snadnou záležitostí. Její provedení je vhodné svěřit stavební firmě. Ta vám vypracuje projekt a byt zrekonstruuje podle vašich představ. Velkou výhodou je záruka na odvedenou práci a ušetření stresu a námahy. Navíc stavební firma s vámi musí uzavřít smlouvu o dílo. Tak se zaručují práva a povinnosti mezi poskytovatelem a klientem.

Rate this post
Sdílejte