Jak odstranit zápach z pračky?

Jak odstranit zápach z pračky?

Sdílejte

Washing Machine 5423359 640 (1)Pračka má mnoho míst, kam se zbytky pracího prášku, nečistoty a mastnota mohou dostat, usadit se tam a pak vytvářet nepříjemný zápach. Při nízké teplotě praní se prací prostředky zcela nerozpustí a pak se začnou množit bakterie, tvořit plíseň a vodní kámen. Pračka pak bude i špatně prát. Proto je nutné pračku pravidelně čistit.

Jak se zbavit zápachu

Můžete si koupit přípravek na odstranění zápachu a vyčištění pračky, zvolit ale můžete i dva pomocníky, kterými je ocet a jedlá soda. Ocet je netoxický, skvěle dezinfikuje a odstraňuje pachy. Když do roztoku octa přidáte ještě trochu jedlé sody, odstraníte nečistoty, vodní kámen i zápach a pračka bude jako nová. Ocet a jedlou sodu smíchanou s vodou nalijte do bubnu nebo do přihrádky na prášek a aviváž.

Vyšší teplota pro důkladné čištění

Pak zvolte nejdelší prací cyklus s nejvyšší teplotou. Nastavte cyklus praní s teplotou 90 až 95 °C. Zbytky a nečistoty se pěkně uvolní a odplaví. Program přerušte ještě před vypouštěním vody a roztok nechte působit přes noc. Pak ho nechte doběhnout a vodu vypustit. Program pusťte ještě jednou bez octa, aby se pračka propláchla. Některé pračky mají zvláštní program určený právě pro čištění praček.

Vyčistěte těsnění kolem dveří

Roztokem octa a sody vyčistěte i těsnění na dveřích, kde se usazuje spousta nečistot. Odstraňte vlasy, zbytky prášku, plíseň, zapomenuté kapesníky, ponožky, mince a další věci, které se tam velmi často zachytí. Při čištění octem a sodou použijte hadřík namočený v roztoku, těsnění pořádně vyčistěte a vytřete do sucha. Dvířka mezi praním nezavírejte, ať horký vzduch a vlhkost v pračce nezatuchne.

Vyčistěte filtr

Při čištění pračky vyčistěte i filtr, který najdete na přední straně pračky úplně dole, kde jsou malá dvířka. Často se tu zachytí sponky, knoflíky, mince a další drobnosti. Vše vysypte a filtr propláchněte pod tekoucí horkou vodou. Čištění opakujte každé 2 měsíce, pokud perete každý den. Při méně častém praní 1x za čtvrt nebo půl roku.

Rate this post
Sdílejte