Jak ušetřit za elektřinu při každodenním používání počítače?

Jak ušetřit za elektřinu při každodenním používání počítače?

Sdílejte

board gec9e5d93a 640Vzhledem ke stále narůstajícím cenám elektrické energie se bylo nuceno mnoho firem, ale také domácnosti hodně uskromnit. Často přitom nejsou potřeba žádná radikální řešení. V některých případech stačí i drobnosti k tomu, aby člověk uspořil nemalé peníze.

Pokud pracujete doma a denně kvůli tomu jste na počítači, budou se vám náklady za elektřinu srážet o něco hůře. Stejně ale můžete zvládnout.

Nastavení monitoru

Počítače nejsou příliš žravé, alespoň ne kancelářské modely, nicméně jejich příslušenství už může spolknout nemalé množství energie. Tisknutí asi omezit nemůžete, zvláště, jedná-li se o pracovní záležitosti. Co však ovlivnit lze, to je monitor.

Stejně jako v případě televizních obrazovek, tak také monitory se dají pořídit v mnoha variantách. Obecně platí, že čím větší mají úhlopříčku, tím hůře se na nich dosahuje úspory energií. Ne vždy to však platí.

I kolosální obrazovky mohou být do jisté míry spořivé, nicméně ty stojí nemalé peníze. Chcete-li však být šetrní ke své peněžence a v konečném důsledku rovněž k životnímu prostředí, určitě se vyplatí sáhnout v tomto případě trochu hlouběji do kapsy. Investujte dnes, abyste v budoucnu mohli ušetřit.

Nastavení procesoru a grafiky

Podstatných energetických úspor lze dosáhnout i na extra výkonných herních dělech. Musíte ovšem být trochu znalí problematiky.

Na procesoru, potažmo grafické kartě je možné snížit napětí tak, aby příliš neutrpěl výkon. Takto lze snížit spotřebu i o čtvrtinu. Nejedná se ovšem o něco, co by zvládl naprostý laik. Nicméně na internetu je spousta návodů, jak se toho dá docílit.

Zapojují se rovněž energetické společnosti

Každý se dnes snaží udělat maximum pro zajištění energetických úspor. Není tedy divu, že se do toho pustil také jeden z největších hráčů na poli energetiky v Evropě – E.ON.

Tato společnost prostřednictvím své vlastní soutěže E.ON Energy Globe hledá v 187 zemích napříč kontinenty projekty, které by mohly pomoci efektivněji nakládat s elektrickou energií a plynem.

Soutěž probíhá samozřejmě i v našich zeměpisných šířkách a přihlásit se do ní může každý, kdo má potenciálně dobrý nápad, jak výše zmíněných cílů dosáhnout.

Rate this post
Sdílejte