Spí se vám špatně? Poradíme vám jak na zdravý spánek

Spí se vám špatně? Poradíme vám jak na zdravý spánek

Sdílejte

Spí se vám špatně? Poradíme vám jak na zdravý spánek

ložnice pro zdravé spaní
ložnice pro zdravé spaní, Autor obrázku: Auswandern Malaysia

Ve spánku se tělo regeneruje a získává potřebnou energii na další náročný den. Není proto divu, že po několika nocích špatného spánku se člověk cítí vyčerpaný. Načerpání sil však nezávisí jen na délce spánku, ale i na jeho kvalitě. Poradíme vám, jak si zajistit co nejvhodnější prostředí pro nerušený spánek.

Orientace ložnice

Místnost, do které umístíme ložnici, by se měla nacházet v nejklidnější části bytu či domu (např. dále od schodiště apod.). Zároveň je výhodné, aby byla poblíž koupelny. Ideální orientace oken je na východ. Ráno vám sluneční paprsky usnadní vstávání, během odpoledne se naopak místnost nepřehřívá a večer nabízí nižší teplotu vzduchu, která je pro klidný spánek velmi důležitá. Stejně tak může vyhovovat jako ložnice pokoj s okny orientovanými na sever. V zimě místnost vytápějte nejvýš na 21°C, ideální teplotou pro spánek je však pouhých 18°C. Dalších 7 tipů pro zdravý spánek najdete na stránkách bytovevybaveni.cz.

Výběr postele

Pro nerušený spánek je nejzásadnější kvalita matrace, ale i roštu. Ač se měkké matrace jeví jako velice pohodlné, zdravý a nerušený spánek vám nezajistí. Neposkytují vaší páteři dostatečnou oporu, v důsledku toho můžete pocítit nejen bolest zad, ale i větší míru únavy. Pro kvalitní odpočinek je vhodnější matrace tvrdší. Přesto ani příliš tvrdá matrace není zcela správnou volbou. Je třeba zvolit středně tvrdou matraci vhodnou pro vaši tělesnou konstituci. Při výběru matrace se poraďte s odborníky v prodejnách matrací. Pokud vás trápí alergie, určitě již při koupi zvolte antialergický potah.

TIP: Máte problémy s nespavostí? Vyzkoušejte CBD olej na nespavost

Zařízení ložnice

K problémům se spánkem přispívá elektrosmog. Je vhodné odstranit z ložnice veškerou elektroniku jako televizi, počítač či mobil. Pokud však není zbytí a ložnici potřebujete využívat částečně i jako pracovnu, všechnu elektroniku na noc důsledně vypínejte.

Důležitá je i volba osvětlení místnosti. Přílišná míra umělého světla během večera ztěžuje následné usínání. Proto je vhodné ložnici krom ústředního světla vybavit také lampičkami. Ty budou místnost osvětlovat před uložením ke spánku. Neměly by vydávat příliš jasné bílé světlo. Výborně se hodí tlumené světlo do odstínu oranžové, růžové či dokonce červené barvy, které před spaním uklidňuje. V létě v ložnici naopak oceníte kvalitní žaluzie či rolety, které místnost spolehlivě zatemní jak při večerním usínání, tak o víkendu, kdy si ráno budete chtít přispat.

Hluk

Málokdo dokáže usnout v hlučném prostředí. Abychom předešli rušivým faktorům, je třeba promyslet umístění ložnice. Její okna by neměla směřovat k frekventované silnici. Často se také vyplatí výrazně neměnit dispozice bytu při rekonstrukci, nebo alespoň zachovat ložnici v místech, kde ji mají i sousedi nad a pod vámi. Snižujete tím pravděpodobnost hluku linoucího se z pokoje přímo nad či pod vaší ložnicí. Pokud k vám hluk z okolních bytů přesto doléhá, je možné vaši ložnici odhlučnit. Jak na to se dočtete v tomto článku.

Sousedovu nahlas puštěnou televizi hned za zdí vaší ložnice je možné odhlučnit šatními skříněmi postavenými k inkriminované stěně. Hluk od sousedů pod vámi sníží tlustý koberec či korková podlaha. Proti hluku linoucímu se shora lze použít akustickou izolaci stropu. Jedná se o textilní či polystyrenovou vrstvu překrytou sádrokartonovou deskou. Tato izovlace sníží hluk až o 70 % a stropu ubere 10-15 cm výšky.

Autor: Lada Široká

Rate this post
Sdílejte