Mobilní domy – hit nebo klasika

Mobilní domy – hit nebo klasika

Sdílejte

Mobilní domy – hit nebo klasika

Je to záležitost, která určitě není klasifikována jako novinka. Když se podíváme do minulosti, pak určitě najdeme řadu příkladů, kdy lidé už dříve používali tento způsob bydlení, protože jim z nějakého důvodu více vyhovoval. Jedním kritériem mohlo být, že se majitel domku musel často stěhovat, a proto pro něj bylo lepší, když si pronajal malý prostor, aby na něm mohl nechat stát svůj mobilní dům, nebo maringotku.

Autor obrázku: Heather Cowper

Tento trend je ve světě známý již desítky let, ale jejich éra se u nás teprve rozjíždí. Vše to začalo v minulém století ve Spojených státech, kde hodně lidí dojíždí za prací anebo se musí často stěhovat. U nás se lidi, kteří mají sezonní práci, začínají těšit výhodám mobilního bydlení. Ten je velice podobné karavanu, je to stále typově vozidlo či přívěs.

Mobilní dům není pevně spjat se zemí, takže nevyřizujeme stavební povolení, ani ohlášku, a netýká se ani silničního zákona. Ale co potřebujeme, to jsou přípojky, na které se vztahuje stavební povolení. Takový dům je dodávám včetně nábytku, spotřebičů i kuchyně a dá se zmontovat za několik dní. Dají se na požádání zákazníka hodně členit a dá se uzpůsobit i vnitřní vybavení.

Realitní kancelář, která se zabývá zprostředkováním mobilního domu, vám taky zprostředkuje pozemek, ale protože mobilní dům není nemovitost, nejde na ni čerpat hypotéku či úvěr ze stavebního spoření, ale čerpá se na ni spotřebitelský úvěr, s čímž vám taky pomůže realitní společnost.

Mobilní dům můžete mít jednak pro účely rekreace, jak pro sezonní, tak pro celoroční. Pokud je celoroční, pak má izolace, dvojitá okna, topení. Velkou výhodou jsou i nízké provozní náklady. Domek může být vhodný na soukromé i podnikatelské potřeby a změny, může sloužit jako klubovna, startovací bydlení pro mladé, sportovní klub nebo jako provozovna rychlého občerstvení, zahradnictví, stavebniny apod.

Očekává se, že oblíbenost těchto domků do budoucna vzroste a že se s nimi budeme setkávat velmi často.

Rate this post
Sdílejte