Ochrana a okrasa v jednom? Zkombinujte vlastnosti pletiv!

Ochrana a okrasa v jednom? Zkombinujte vlastnosti pletiv!

Sdílejte

Ochrana a okrasa v jednom? Zkombinujte vlastnosti pletiv!

Autor obrázku: Moyan Brenn

Na zahradě máte nové stromky, ale bojíte se, aby je neokousala zvěř nebo nebyly nijak poničeny. Zároveň však bojujete s pocitem, že když stromky budete chránit pletivem, bude nevkusné a ošklivé a celý pozemek pak bude znehodnocen. Nemusí tomu tak být. Lze využít obě varianty, tedy ochranu i okrasu. Je třeba si pořídit vhodné pletivo.

Různé barvy a provedení

Když se řekne pletivo nebo poplastované pletivo, každý si asi představí klasickou drátěnku. Drátěnka je sice skvělým ochráncem před nezvanými hosty a dokáže ochránit i stromy, ale není to asi zrovna vhodné řešení. Přitom na trhu existují speciální výrobky, které kombinují jak okrasné vlastnosti, tak vlastnosti ochranné. Jde o okrasné pletivo, které leckdo zná z parků nebo zahradnictví.

Takové pletivo je nejčastěji vyrobeno z kovu a je poplastované. Jelikož se jedná o pletivo poplastované, může mít různé druhy barev. A to je právě velkou výhodou, pokud nechceme, aby nám zahradu znehodnocovalo nějaké nevkusné drátěné oplocení.

Moderní výrobky

Moderní pletiva nemají nic společného s okoukaným a starým výrobkem, jako bylo například i dnes oblíbené pozinkované pletivo. Na zahradu se jistě nehodí a je vhodní spíše na plot. Na okrasná pletiva se využívají kombinace několika materiálů a hlavně si lze vybrat i z mnoha barevných a tvarových provedení. Existují tak pletiva, která silně připomínají dřevěné kroucené ploty nebo naopak mají podobný vzhled jako kované ploty s uměleckými prvky.

Pletiva lze využít jako ochranu pro mladé stromky a keře, ale mohou být i jenom kolem novosadby jako okrasa. Hodí se v kombinaci s mulčovací kúrou nebo mohou vytvořit dojem uzavřené skalky na zahradě.

Kde se pletiva pořizují?

Moderní okrasná pletiva lze pořídit ve specializovaných prodejnách, ale i v hobby marketech nebo samozřejmě na internetu. Je třeba upozornit, že právě internet je pak tou nejlevnější variantou. Taky zde nalezneme mnoho druhů a výrobců a tak si každý vybere přesně výrobek podle svých představ a požadavků.

Rate this post
Sdílejte