Trápí vás nespavost? Možná je ve vaší ložnici něco špatně

Trápí vás nespavost? Možná je ve vaší ložnici něco špatně

Sdílejte

Trápí vás nespavost? Možná je ve vaší ložnici něco špatně

loznice_valesNekonečně dlouhé převalování před tím, než usnete. Pocity nevyspání a bolesti celého těla ihned poté, co se probudíte. Jestliže máte občas problémy se spánkem, je to možná tím, že jste při zařizování ložnice udělali chybu. Nesprávně zvolili barvy, orientaci místnosti nebo třeba typ postele. Představujeme vám několik základních tipů, kterými byste se při zařizování ložnice měli řídit. Pro vaše dobro.

Pocit bezpečí

Základem každé ložnice je postel. Umístěte ji tak, aby byla čelem přiražená ke zdi a na obě boční strany umístěte noční stolky. Jestliže to není možné, je potřeba postel ke zdi přirazit alespoň boční stranou. Pokud by vám jenom „visela“ v prostoru, budete podvědomě cítit nebezpečí a na poklidný spánek můžete rovnou zapomenout. Postel dále nesmí být umístěna blízko dveří – na dveře naopak musíte z větší dálky dobře vidět. O tom, ať si koupíte kvalitní prostornou postel s roštem a širokou matrací, se snad ani není potřeba zmiňovat.

Barvy hrají velkou roli

Ve vaší ložnici musí být dostatek přirozeného světla. Orientujte ji proto směrem na jih, odkud více svítí slunce. Klíčovou roli ve vaší ložnici hrají barvy. Stěny si vymalujte uklidňujícím odstínem, např. feng shui doporučuje barvy lidské kůže – od bílé až po světle hnědou. Nic nezkazíte ani fialkovou, pistáciovou nebo třeba světle modrou. A nezapomínejte, že barevnost vaší ložnice zásadním způsobem určuje také povlečení.

Pro každé období jiné

Ložní prádlo bývá při výbavě ložnice často opomíjené, přičemž má zásadní roli na kvalitu vašeho spánku. Doporučujeme si nakoupit více druhů povlečení a toto během roku střídat – v létě se budete skvěle cítit v chladivém povlečení saténovém, během chladných zim zase nejvíce oceníte hřejivé povlečení flanelové. Teplota ve vaší ložnici by se jinak měla pohybovat někde kolem 17-18 °C. To si hlídejte hlavně v zimě, kdy řada domácností trpí tendencí byty přetápět.

Pokud jste právě zjistili, že vaší ložnici něco chybí (nebo jste při jejím zařizování udělali chybu), vyrazte do nejbližšího obchodu s matracemi, bytovým textilem nebo barvami k vymalování a napravte to. Uvidíte, že se vám pak bude spát o poznání lépe.

Rate this post
Sdílejte