Zajímavé tipy pro malé byty

Zajímavé tipy pro malé byty

Sdílejte

Zajímavé tipy pro malé byty

Máte malý byt a naříkáte, že nemáte dost úložného prostoru? Využijte všechna možná místa, jako jsou schody, stůl, pohovka, kam můžete uklízet řadu věcí a byt si tak zútulnit. Zjistíte, že schodiště není jenom prostředek, jak se dostat o podlaží výše, ale může se stát i knihovnou, nebo zajímavou psí boudou.

Autor obrázku: Karen Roe

Schodiště

Prostor, který zůstal pod schody považujeme mnohdy za zytečný, a proto nehledáme ani jeho uplatnění. Ale tento prostor může posloužit jako knihovna, či odkládací prostor. Pokud máte pejska, mohli byste ocenit nápad se psí boudou, která může být dána právě do prostoru pod schodištěm. Prostotor tak můžeme využít do posledního centimetru.

Jídelní stůl

Tento kus nábytku je důležitou součástí kuchyně. Dvoučlenná domácnost má mít stůl s velikostí jídelní desky alespoň 60×30 cm plus prostor z každé strany, který bude nutný k odsunutí židlí. Pokud žijete v paneláku, pak to může být problém. Pořiďte si tedy sklápěcí stůl, který je zakotvený do kuchyňské linky a má jednu velkou výhodu – přilehlou pracovní desku můžete využít jako další odkládací plochu na koření, nádobí, ochucovadla. Pokud si musíte poradit s rozdílnou výškou pracovní desky, kdy jídelní stůl může být až o 15 centimentrů nižší, je potřeba vytvořit pevný sokl, ten dodá jídelnímu stolu požadovanou výšku.

Kuchyňský ostrůvek

Oblíbený kuchyňský ostrůvek může být taky multifunkční. Vejde se zde bar, či jiné potřebné věci. Ostrůvek je tedy nejen klasickým jídelním stolem, ale taky pracovní plochou, domácím barem, který láká k posazení a popovídání si s návštěvou.

Jednoduchý nápad

Pokud potřebujete schovat věci, které nejsou rozlehlé (kapesníky, léky), pak nemusí být všem na očích, ale můžete je uložit do poliček, které se dají vyrobit v čele lůžka pomocí kotvícího úchytu (typ a upekvění volíme podle materiálu stěny).

Raději méně než více

Autor obrázku: Jose and Roxanne

Pokud se rozhodujeme pro výběr nábytku, pak se nenechme zlákat starožitkými komodami a mobiliáři na nožičkách, protože působí zbytečně mohutně. Volíme raději rozkládací sedačky, manželské postle s úložným prostorem a nezapomínáme na poličky a skříňky. Pokud zvolíme skleněnou výplň, pak budou působit odlehčeně, neboť odrážejí světlo. Za tímto účelem si můžeme pořídit velká zrcadla, která budou opticky místnost zvětšovat. Ty si můžete nechat nainstalovat na vysokou skříň. Jednak tak zrcadlo odlehčí její robustnosti a také se tak otevře místnost, která je většnou malá a máme v ní sotva místo na projítí.

Pokud máme trochu místa v bytě či domě, popřemýšleje o samostatné šatně či vestavěných skříních. Tam můžeme schovat i boty či sezonní věci. Hodně prostoru šetří i přehledně složení oblečení a jiné věci, které můžeme schovat do pytlů, z nichž se dá vysát přebytečný vzduch. Do takového pytle se pak vejde řada sezonního oblečení a velikost pytle může korespondovat s místem, které nám zbylo pod postelí. Co se týká vysavačů, úklidových prostředků, pak je ideální vše schovat za posuvné dveře do malé pracovny nebo úklidového koutku.

Rate this post
Sdílejte