Populární medvědí česnek

Populární medvědí česnek

Sdílejte

Ce1Sotva jaro zaťuká na dveře lesa, už se do něj vydávají první milovníci medvědího česneku. Mezi populárními jarními bylinkami je už několik let jednička. Zelené zdraví na talíři se v lesích rozroste koncem března a natrhat si ho můžete až do dubna.

Provoňte si kuchyni

Medvědí česnek vyrůstá z podzemní cibule o délce 6 cm, jeho nadzemní část se pak dorůstá 15 až 40 cm a z jedné rostliny vyrůstají dva až tři podlouhlé listy. Vyskytuje se ve vlhkých a stinných místech, kde vytváří opravdu bohaté a úctyhodné porosty. Výborně se mu daří v lužních lesích, často ho najdeme i v listnatých lesích nebo obecně u vody, tedy podél potoků. Kromě přirozeného výskytu v lesích se dá pěstovat i na balkoně nebo jako okrasná rostlina v zahradách či parcích, kde porost ozdobí svými bílými květy.

Medvědí česnek se u nás těší takové popularitě, že dokonce vznikla mapa s lokalitami, kde roste medvědí česnek.

Doneste si domů rozumné množství

Řada lidí se bez špetky zamyšlení vydává do lesa se dvěma bramborovými košíky a trhá medvědí česnek ve velkém. Pokud chcete, aby medvědí česnek na vašem oblíbeném stanovišti vyrostl i příští rok, měli byste k jeho sběru přistupovat poněkud citlivěji. Z každé rostliny trhejte pouze jeden list tak, aby jí ještě minimálně jeden zbyl. Vytrháte-li všechen medvědí česnek z určitého stanoviště, příští rok se na něm pravděpodobně neobjeví. Druhou záležitostí je samotné zpracování medvědího česneku. Samozřejmě ho využijete čerstvý do řady pokrmů, uchovat ho můžete například ve formě pesta, ovšem předzásobit se medvědím česnekem na deset let dopředu nedává velký smysl. Kdyby si každý natrhal podle svých potřeb, medvědímu česneku by se v našich lesích dařilo i nadále.

Ce2

Sbírejte od konce března

Medvědí česnek začíná růst ještě dřív, než se pořádně stihnou olistit stromy. Koncem března rychle vykoukne ze země a po celý duben poroste, poté rychle vykvete, zaplodí a jeho nadzemní část umírá. Během dubna ovšem dovede vytvořit silný a bujný porost a provonět celý les svou typickou česnekovou vůní.

Konzumace medvědího česneku

Nejzdravější je pokousat si medvědí česnek jen tak syrový. Výborně se hodí na přípravu domácího másla, do všech pomazánek, salátů i polévek. Skvěle nahradí klasický česnek a zpestří tak i poměrně nudný recept. Udělat si můžete například „špenát“ z medvědího česneku nebo ho kombinovat s bramborovými knedlíky. Medvědí česnek se nedá příliš skladovat a uchovávat, určitou formou, která vám vydrží, je vytvořit z něj pesto.

Vypěstujte si vlastní medvědí česnek

Pokud jste si populární medvědí česnek zamilovali natolik, že si pro něj chcete chodit na zahradu, nikoli do lesa, máme pro vás výbornou zprávu: jeho pěstování je snadné a dá se levně pořídit také v online zahradnictvích. Tato vděčná bylina se vysazuje v cibulkách od května až do listopadu. Na jedno stanoviště byste vedle sebe měli sázet asi 10 kusů cibulek. Vyberte mu stinné a vlhké místo, ideálně na severní straně zahrady. Vyhovovat mu bude polostín v blízkosti keřů nebo stromů. „Medvědí česnek s trochou šikovnosti snadno vypěstujete i v květináči na balkoně. Stačí ho pravidelně zalévat a udržovat opravdu vlhkou půdu jako v lužním lese,“ uvádí Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos.

Ce3

Medvědí česnek jako léčivka

Pokud sbíráte medvědí česnek jen pro jedinečný gurmánský zážitek, vězte, že to rozhodně není vše, co vám může nabídnout. V lidovém léčitelství je medvědí česnek známý jako přírodní antibiotikum, má řadu antioxidačních, antibakteriálních a baktericidních účinků. Dovede vyčistit tělo od škodlivých látek, prospívá vašemu srdci a stimuluje tvorbu bílých krvinek. Medvědí česnek je také bohatým zdrojem vitamínu C a železa.

Rate this post
Sdílejte