Rodinný dům je snem mnoha jedinců, párů i rodin

Rodinný dům je snem mnoha jedinců, párů i rodin

Sdílejte

Rodinný dům je snem mnoha jedinců, párů i rodin

By: Jaanus Silla

Bydlení v domě se nedá s ničím srovnat. Dům poskytuje mnohem více soukromí, než byt v panelovém domě. Součástí je často i zahrada. Bydlením získáme příjemné a prakticky využitelné místo pro klidný rodinný život.

Není tomu tak dávno, kdy se stavěly krásné a velkolepé domy. Pravdou ovšem je, že v důsledku stoupajících nákladů na základní životní potřeby i růst cen se podílí na ustupující výstavbě . Za posledních zhruba dvacet let, se rozloha nově postavených domů rapidně zmenšila. Dnes už lidé nekladou důraz na rozlohu domu, ale na jeho funkčnost. Proto se začaly standardně stavět domy o rozloze 100 m2. Tato plocha odpovídá velkosti panelového bytu 4+1.

Před dvaceti lety se stavěly domy velké a honosné. Dům si chtěl postavit každý podnikatel, aby ukázal svou šikovnost a bohatství. V tehdejší době měl klasický dům rozlohu až 300 m2., byly proto předimenzované.

Rozloha stavěných domů se zmenšila především v důsledku ekonomické situace. Díky rozmachu hypoték si mohlo dovolit postavit dům více lidí. Do doby poskytování hypoték stavěly domy především podnikatelé. S hypotékami začaly stavět i střední příjmové skupiny, které ovšem díky omezeným financím dosáhly pouze na výstavbu menších nemovitostí.

Dnes sehrává důležitou roli při výstavbě ekonomická situace. Lidé stavějí podle toho, na co mají peníze. Důležitá je pro ně funkčnost a obytná plocha. Dnešní dům je stavěn jen s nezbytnou plochou potřebnou k bydlení a vše navíc je považované za luxus.

Se stavbou domu souvisí i pořízení pozemku. Jeho cena také souvisí se stavbou menších domů. Menší domy jsou nejen praktické z hlediska svého využití, ale také z hlediska ceny pozemku. Ceny pozemků totiž neustále stoupají. Dnes je pro stavbu domu dostačující pozemek o rozloze 600 m2. Lidé pochopili, že čím větší pozemek, tím více vynaložených financí a starostí. Totiž ona i zahrada vyžaduje péči a finance.

Menší obytný dům se stal novodobým trendem bydlení. Je dostačující pro čtyřčlennou rodinu, splňuje požadavky na funkčnost a disponuje i zahradou. Cena za postavení domu se vejde do 1 000 000 – 2 000 000 Kč.

Malý obytný dům tak přiblížil Českou republiku více k trendu západního trhu. Západní trh totiž preferuje malé domy, které jsou nejen levnější, ale také jsou mnohem praktičtější, než domy velké.

Rate this post
Sdílejte