Toužíte po stylové elegantní ložnici, která vás neomrzí? Vsaďte na bílou.

Toužíte po stylové elegantní ložnici, která vás neomrzí? Vsaďte na bílou.

Sdílejte

beautiful young woman sleeps on a bed in a bedroom at home

Naše chování a cítění z velké míry ovlivňuje prostředí a barvy kolem nás. To, jak si zařídíme domov, vypovídá o naší povaze a vlastnostech. Některé barvy vzbuzují veselí, radost, další povzbuzují k jídlu, vášni a náruživosti, jiné v nás mohou vyvolávat deprese, vztek nebo smutek. Hodně tedy záleží na výmalbě stěn, nábytku, doplňcích, apod. Nemáte-li patřičnou představivost a vlohy ke kreativnímu kombinování, zvolte bílou.

Symbolika bílé barvy

Elegance, svěžest, čistota, pořádek, klid – to vše je symbolem bílé barvy. Vyvolává pocity vzdušnosti a prostoru, proto se bílý nábytek hodí do malých prostor. V moderním pojetí ho uvítají zejména majitelé klasických panelákových bytů, v rustikálním pojetí zase na venkově. Bílý nábytek je sice v současné době moderní, ale nebojte se, hned tak z módy nevyjde. Je to zkrátka klasika, která neomrzí.

Staré čínské umění feng-šuej rozlišuje pět elementů: země, oheň, voda, vzduch a kov, mezi kterými proudí životní energie čchi. Pomocí barev, tvarů, vůní, apod. se snaží mezi nimi nastolit harmonii, a  právě bílá barva patří elementu kov. Symbolizuje víru, čistotu, nevinnost a poctivost.

 

matraceBílé stěny doplňte hnědým nebo béžovým povlečením

Na někoho může bílá barva působit studeně. Ano, zdá se být chladná, ale když ji doplníte jinou barvou, může být vše jinak. Pokud byste ji chtěli kombinovat, měli byste se obrátit na barvy v elementu země, což je hnědá, žlutá a oranžová. Pro stěny v ložnicích je dobré zvolit jejich světlejší odstíny, pro ložní povlečení a doplňky pak i jejich výraznější tóny.

Kdybyste chtěli využít ložnici nejen ke spánku, ale i odpočinku a regeneraci, sáhněte po bílé v kombinaci se zelenou či světle modrou, které léčí a jsou skvělými pomocníky při relaxaci a meditaci.

polstar

Všeho moc škodí

Ovšem pozor, jestliže zkombinujete hodně barev, může to působit rušivě, někdy dokonce i agresivně. K bílému nábytku doporučujeme jednu barvu maximálně ve dvou odstínech. Je nezbytné, aby cesta pro proudění energie čchi byla volná a plynulá. Zařiďte si ložnici v bílé barvě, získáte harmonické místo, které vám nezevšední.

Rate this post
Sdílejte