Jaro se blíží, nejvyšší čas pořídit si nový zahradní nábytek

Jaro se blíží, nejvyšší čas pořídit si nový zahradní nábytek

Sdílejte

Sluníčko začíná pomalu vykukovat a přímo láká k tomu začít víc času trávit na zahradě nebo terase. Také máte rádi společné rodinné obědy, vlahé teplé večery a tak celkově posezení venku? Stačí k tomu jediné, kvalitní zahradní nábytek. Slunce už kouká, je nejvyšší čas si nábytek vybrat.1634-2107144014

Dejte si na výběru záležet

Nabídka se zahradním nábytkem je opravdu široká a je skoro až nemožné ji projít celou a vybrat si takový zahradní nábytek, který vám bude vyhovovat. Je tak dobré si nejprve ujasnit, jak by měl vůbec vypadat, kde bude umístěn a co všechno musí splňovat.

Odolný proti slunci, větru a dešti

Jelikož se jedná o venkovní nábytek je ze všeho nejdůležitější kvalita. A to nejen zvoleného materiálu, ale také celkového provedení a zpracování. Nikdo nechce nábytek uklízet každý den do garáže. Proto by měl být vysoce odolný pro nepříznivým přírodním vlivů.

Musí vydržet jak přímé sluneční světlo, tak prudké jarní deštíky i časté letní bouřky. Nejvíce se osvědčil ratanový nábytek, rustikální nábytek z masivu nebo zahradní nábytek z tepelně upraveného dřeva ThermoWood®. Dřevo, tedy konkrétně masiv, je vysoce odolný a jen tak nějaká vichřice ho neodnese. Důležité je, aby vždy byla aplikována ochranná vrstva.

Moderní ratan

Na českých zahradách je postupně zahradní nábytek z masivu nahrazován ratanovým nábytkem. Zde se nabízí možnost výběru mezi umělým nebo přírodním ratanem. Ratan obecně má výborné užitné vlastnosti. Zvládne výkyvy teplot, déšť i mráz, ale pouze nábytek kvalitně zpracovaný.

Je důležité sledovat jeho konstrukci. Mezi nejlevnější a také nejméně odolnou patří konstrukce dřevěná. Nábytek má pak nízkou nosnost, ale zároveň je těžký a je s ním horší manipulace. Daleko více odolný je ratanový nábytek s hliníkovou konstrukcí. Životnost je neomezená, nosnost vysoká a manipulace velice snadná.

ThermoWood®

Tento materiál jako by byl pro zahradní nábytek stvořený. Vyrábí se tepelným procesem z finské borovice a díky tomu získá dřevo nové vlastnosti jako větší stabilitu a životnost dosahuje až 30 let. Směle tak konkuruje exotickým dřevinám. A třešnička na dortu, jeho cena je přijatelná. Ceny jsou srovnatelné s kvalitně mnohem horšími materiály.

Jeho údržba je velice jednoduchá. Nábytek neobsahuje žádné pryskyřice ani biologické látky a tak jdou skvrny snadno odstranit. I přes to je také velmi odolný proti dřevokazným škůdcům.

Kov nic nerozhází

Kovový nábytek je sice těžší než ostatní, ale také stabilnější než ostatní. Bydlíte-li v oblasti, kde často fouká vítr nebo jsou bouřky volte kovový zahradní nábytek. Je s ním sice horší manipulace, ale nic a nikdo vám ho neodnese.

Kov je studený materiál, proto je nezbytné ho vždy doplnit o sedáky a jiné polstrování. Jinou možností je koupit takový kovový nábytek, který pevnou textilní látku již obsahuje. Tato látka je odolná vůči UV záření a jde snadno omýt.

Nesmrtelný hliník

Nejkvalitnějším kovem je hliník. je stabilní, odolný a lehký. nemá na něj negativní vliv vlhkost ani teplo. Oproti jiným kovům nepodléhá korozi. má dlouhou životnost a nevyžaduje žádnou speciální péče. Hliník se také díky své nízké vodivosti nezahřívá.

Rate this post
Sdílejte