Zahradní nábytek na terasu či balkon: jak ho vybrat a který je...

Zahradní nábytek na terasu či balkon: jak ho vybrat a který je nejlepší?

Sdílejte

Je super, když můžete být jednou nohou v bytě či domě a přitom si užívat sluníčka a čerstvého vzduchu. Balkony a terasy jsou skvělým místem pro grilování, odpolední posezení u kávy i lenošení s knížkou. Aby se vám tu ale pěkně odpočívalo, chce to vybrat ten správný nábytek.

Podle čeho vybírat zahradní nábytek na terasu nebo na balkon

V prvním okamžiku většinu z nás automaticky napadne, že bychom měli zahradní nábytek vybírat především podle jeho vzhledu a ceny. To bychom ale zapomněli na další důležité faktory, jako je materiál, skladnost nebo povrchová úprava.

Nejprve se rozhodněte, jestli chcete nábytek ponechat na čerstvém vzduchu trvale, nebo ho při nepříznivém počasí plánujete přenášet na jiné místo. V takovém případě je pro vás totiž důležitá dobrá skladnost a nízká hmotnost nábytku. Pokud chcete mít stoly a židle trvale venku, měli byste se zajímat o povrchovou úpravu a náročnost údržby. Dřevěný nábytek je například nutné alespoň jednou ročně naolejovat či jinak ošetřit, aby si udržel svoji pěknou barvu. Kovový zahradní nábytek by se zase neměl příliš rozpálit, když na něj bude svítit přímé slunce.

Vezměte také v úvahu, jak často se bude nábytek používat – jestli poslouží k občasnému grilování, nebo si na něm budete denně dopřávat kafíčko se svojí polovičkou. A nezapomeňte ani na děti. Pokud se kolem pohybují malé ratolesti, měl by být nábytek bezpečný i pro ně.

Který nábytek se hodí na balkon či na terasu

Klasickým plastovým stolům a židlím, které zažily svůj rozmach v letech minulých, byste se dnes měli spíše vyhýbat. Nejsou prodyšné, snadno se ušpiní a bez podsedáku jsou buď nepříjemně studené, nebo naopak horké. Uděláte lépe, když si pořídíte nábytek kovový nebo dřevěný.

Ratanový nábytek má například tu výhodu, že je lehký a snadno přenosný. Na druhou stranu ale není příliš vhodný do venkovních prostorů. Vlivem povětrnostních podmínek může ztratit pružnost a lámat se. Hodí se tak spíše do zimní zahrady nebo na balkon či terasu se zastřešením. Do nekrytého prostoru umístěte maximálně nábytek z neloupaného nebo umělého ratanu.

Skvěle se na balkon či terasu hodí i severská borovice, eukalyptus nebo teak. Exotické dřeviny mají tu výhodu, že je nemusíte upravovat lazurou či lakem. Stačí, když je jednou za čas napustíte olejem. Ti, kteří dávají přednost měkkému dřevu, se však natírání nevyhnou. Čeká je to přibližně každé dva roky.

Dobrou alternativou je i kovový nábytek. Často se vyrábí právě v kombinaci se dřevem. Pořídit si můžete třeba hliníkový stůl se židlemi nebo zahradní nábytek z moderního tahokovu, který je prakticky bezúdržbový. Má navíc tu výhodu, že je na povrchu na dotek teplý a hladký, na slunci se nerozpálí a ve stínu ani v noci vás nebude studit.

Ať už nakonec zvolíte jakýkoli nábytek, vždy si nezapomeňte pečlivě prostudovat návod. V něm se nejlépe dozvíte, do jakých podmínek se nábytek hodí a jaká péče mu svědčí.

Rate this post
Sdílejte