Vana

Vana

Sdílejte

Vana

Není nad to si po těžké práci napustit horkou vanu a odpočinout si v ní. Přidat do čisté vody uvolňovací olejíčky nebo jen voňavou pěnu. Mnoho lidí tuto relaxaci miluje a za nic na světě by ji nevyměnily.

Při vybírání vany dozajista nepřehlížíme pohodlí. Vana je vyráběna z různých materiálů, jako je například kov anebo plast. Pro výrobu van nejčastěji slouží lisovaný ocelový plech pokrytý smaltem. Vyrábějí se také z akrylátu či skleněných vláken. Častými jsou také vany z umělého mramoru. Všechny tyto hmoty jsou velmi odolné proti oděru a také teplotě.

V obchodech nalezneme vany v podlouhlých nebo oválných tvarech. Hitem jsou vany ve tvaru srdce, kam se bez problému vejdou dvě osoby. Oblíbené jsou v dnešní době rohové vany. Při výběru vany se ale musí brát v potaz prostorové možnosti. Ne do každé koupelny se velká vana vejde.

Proto je velmi často nahrazována sprchovými kouty, které jsou vhodné do menších prostor a levnější na provoz. Nechcete-li přímo sprchový kout, pak nejvíce místa ušetříte s obdélníkovou vanou. Prababičkou vany byly dřevené necky. V době renesance se v Evropě vany hojně rozšířily a přinesly zvýšený zájem o hygienu. Všední věcí každého dne se vana stala až začátkem 20. století. Vany se v této době začaly vyrábět levným průmyslovým způsobem.

Vany dále dělí podle jejich typu. Koupací vany jsou určené přímo ke koupání vleže. Sedací vany tvoří stupňovité dno, které usnadňuje vstup a výstup z vany. Tyto vany slouží speciálně starším nebo tělesně postiženým lidem. Sprchové vaničky jsou určeny pro mělké vany tedy sprchové kouty. Hydromasážní vany umožňují příjemnou relaxaci a odpočinek v podobě vodní či vzduchové masáže.

Intenzitu požitku zvýšíte přidáním esenciálních olejů nebo zapnutím různých barev. I vy si můžete doma zřídit menší relaxační centrum ve vlastní koupelně. Na výběr máte z bohaté škály. Je jen na Vás, jakou vanu si vyberete. Důležité je, aby jste se v ní cítili pohodlně a opravdu si odpočinuli.

Rate this post
Sdílejte