Podlahové topení – Konečně nohy v teple

Podlahové topení – Konečně nohy v teple

Sdílejte

Podlahové topení – Konečně nohy v teple

Podlahové vytápěníZachovat chladnou hlavu je v některých životních situacích velmi těžké, ne-li dokonce nemožné. Zajistit teplo pro naše chodidla až tak komplikované není a nemusíme si k tomu navlékat neforemné, ručně pletené ponožky. Podlahové topení zahřeje naše dolní končetiny (a nejen je) daleko efektivněji.

Podlahové topené lze obecně rozdělit do dvou základních skupin  – Teplovodní a Elektrické

Teplovodní podlahové topení

Prvně jmenované je v drtivé většině tvořeno plastovými trubkami tloušťky 15-20mm opatřenými speciální kyslíkovou bariérou. V nich koluje ohřátá voda, která následně předává teplo přes podlahu do místnosti. Trubky jsou uloženy ve spirále nebo meandru do betonové vrstvy nad odizolovaným základem.

Účinnost topení ještě můžeme zvýšit použitím reflexní odrazové fólie, která jednak odráží teplo směrem do místnosti, jednak chrání polystyrénové desky, na kterých trubky leží.

A čím to zakrýt? Ideální krytina pro podlahové vytápění je keramická dlažba, beton nebo také PVC či laminát.

Vše o bydlení od A po Z naleznete na www.azdomy.cz.

Jen jeden malý problém tato vychytávka skýtá, a to je rozvod vody. V normálním topení bývá až 80 stupňů, ale v plastových trubkách koluje většinou voda kolem 35-45 stupňů celsia, tudíž nemůže být napojeno podlahové topení na klasický rozvod.

To se dá řešit dvěma způsoby

  1. Napojení na vlastní nízkovýkonný zdroj tepla a nebo
  2. Přidání rozdělovače s regulací kde se dá využít vody která již odchází z radiátorů a je již částečně ochlazena.

Eletrické podlahové topení

Druhou skupinou podlahového topení jsou systémy elektrické. Topné kabely fungují na stejném principu jako rozvod teplovodní.

Z ekonomického hlediska jsou kabely náročnější na provoz, což ovšem kompenzuje cena. Tloušťka podlahy dosahuje jen několika milimetrů a oproti teplovodnímu rozvodu jsou snazší a spolehlivější na regulaci teploty.

Jsou prodávány buď jako volné kabely, nebo jako rohože které se kladou do lepícího flexibilního tmelu, do kterého je možno vkládat podlahovou krytinu, a v neposlední řadě existují samolepící topné rohože.

??A finance??

Ano, to je asi nejdůležitější kritérium. Teplovodní rozvod vyjde asi na tři sta až pět set korun za metr čtverečný, ovšem jedná se o cenu samotných rozvodů. Je potřeba například v případě teplovodních systémů připočítat cenu stavebních úprav, eventuelně rozdělovače a regulace.

Cena topných rohoží se v závislosti na jejich výkonu pohybuje okolo patnácti set až dvou tisíc za metr čtverečný.

Rate this post
Sdílejte