Co to jsou mobilní domy

Co to jsou mobilní domy

Sdílejte

Co to jsou mobilní domy

mobilni-dumMobilní dům, co si lze pod tímto představit? Slovo mobilní bychom mohli pochopit, že se dá věcí hýbat a tudíž přemisťovat. A dům, to asi každý zná, co toto slovo znamená. Jedná se o stavbu, v které se dá bydlet, pokud není v dezolátním stavu. A když spojíme obě slova, vznikne dům, jenž můžeme přemisťovat dle libosti, samozřejmě za pomocí strojů, jen tak ručně bychom s ním určitě nepohnuli. Taky jste mohli někdy slyšet název dům na kolečkách, což se mu dá takto také říci.

Jak vybrat místo pro mobilní dům? Určitě ne hrbolatý a nestabilní, chce to takové místo, kde bude stát pevně na zemi. Nejvíce využívaný je v USA, v Německu, v Anglii i ve Švédsku. Nemyslete si, že je využívají jen pro rekreaci, kam přijedou jen o víkendu, to nikoliv. Oni v nich bydlí, takže je využívají každičký den, je to jejich sktečný domov. U nás takový trend zatím není, proto využití je převážně chatové a podnikatelé v nich mají své kanceláře.

Kolik takový mobilní dům může stát? Určitě ne tolik, jako normální dům, s kterým nikdo nehne. Dá se koupit i pod 100.000,- Kč v České republice, kde najdete i vzorové domy k prohlídce. Největším rozhodovatelem ceny je počet místností, vybavenost a velikost domu. Celoroční mobilní dům může přijít i na 500.000,- Kč, ale v ceně je již kompletní vybavení jako kuchyňská linka, postele včetně ložnicových skříní, WC atd.

Bazarové z ciziny se samozřejmě dají koupit za méně, ale je to trochu riziko, neboť nemusí být v dobrém stavu. Jako třeba podvozek, může být zkorodovaný. Co to zapříčiňuje? Když vezmeme, že mohou stát poblíž moře, tak asi pochopíte, co způsobuje rzi na podvozku.

Dalším nedostatkem bazarového mobilního domu mohou být i špatné přípojky na vodu a topení, což jsou další náklady na tento mobilní dům. Dále víme, že zimy u nás někdy jsou chladné, proto zateplený mobilní dům je lepší, než nezateplený. Abyste nemuseli v zimě lámat rampouch ze svého nosu. Když to shrneme, je lepší si koupit nový, který už bude přizpůsobený na naše počasí a bude vše v pořádku.

Jakým způsobem mobilní dům můžeme přemístit? Na přemístění lze použít tahač nebo traktor, co však nesmí chybět je speciální návěs, na kterém dům bude přestěhován na vámi zvolené místo.

Váha mobilních domů se liší. Sezonní dům má přibližně 2 tuny, což by vám k přesunutí domu mohli posloužit dva sloni. A dům pro využití na celý rok má váhu 8 tun, což tolik přibližně váží africký slon.

mobilni-domyNež si však koupíte mobilní dům, je nejlepší si pořídit pozemek, na kterém by váš domeček stál. Pak se stačí připojit na vyhotovené inženýrské sítě. Musíte si tak zajistit přívod vody, plynu, elektřiny, což jde z vaší kapsy, neboť to není součástí firem, co dodávají mobilní domky.

Asi se ptáte, jestli taková stavba vůbec něco vydrží, z čeho se skládá? Mobilní domy mají ocelový nosný rám, na něhož je připevněna střecha, zdi a podlaha, ty jsou ze dřeva. Celý dům je pokrytý hliníkovými panely, které nejsou náročné na údržbu.

V zimě nemusíte mít strach, že byste trpěli v mobilních domech chladem. Obávat se nemusíte ani napadaného sněhu na střechu domu, neboť je přizpůsobený pro zatížení sněhové nadílky. Střecha je vyrobena z plechu, který je hliníkový či pozinkovaný. Na některých můžete vidět i šindel. Taktéž nechybí okapy.

Předposlední věcí je životnost mobilního domu, jenž by měla být 30let.

Mobilní dům může mít rozměry od 27 m2 až třeba po 150 m2 a výšku 2 či 3 m. Problémem není ani, abyste měli dům s patrem. Vše záleží jen na vás, jaký typ si budete chtít pořídit, aby se sem vešla celá rodina, a jestli ho budete chtít využívat celoročně nebo jenom sezóně.

Rate this post
Sdílejte