Náhrada starých žárovek za LED. Nebojte se změny a ušetřete

Náhrada starých žárovek za LED. Nebojte se změny a ušetřete

Sdílejte

Náhrada starých žárovek za LED. Nebojte se změny a ušetřete

Klasické žárovky se přestaly prodávat, a když se podíváme na pulty obchodníků, ke koupi jsou připraveny žárovky úsporné. Největším problémem je však jejich pořizovací cena. Oproti starým známým žárovkám jsou až několikanásobně dražší.

Autor obrázku: erhard.renz

Světlo svítí, ale…

Klasické nám známé wolframové žárovky měli i jinou barvu světla. Bylo to příjemné a teplé světlo, které nám doslova připomínalo domov. Moderní úsporné žárovky svítí však v jiném spektru a tak je i barva a rozsah světla jiný. A pro nás nepříjemný. Řešením však mohou být LED žárovky.

Moderní náhrada za klasické žárovky, která má ale jiné a úplně specifické vlastnosti. Ty jsou pro nás leckdy ale velmi výhodné. LED světla svítí intenzivněji a dodávají nám mnohem více světla, které se v některých částech bytu může hodit. Světlo s LED diodami může mít i jiné výhody.

Značná úspora

Samotné klasické žárovky byly nevýhodné především díky své energetické náročnosti. Jejich efektivita byla pouhých 8%. LED osvětlení nabízí nejen větší efektivitu, ale i nižší náklady na spotřebované energie. Proto se z dlouhodobého hlediska velmi vyplatí. Navíc si lze zvolit i barvu svitu světla.

LED světla mají i jiné výhody. Konkrétně je to volba barvy svitu. Osvětlení může být v libovolné barvě, ať je to modrá, červená, zelená nebo klidně žlutá. Bez problému tak nahradí i klasické již nevyráběné žárovky i co se barvy svícení týče.

Různé typy

Další výhodou LED světel je i jejich možnost tvarování do určitých typů osvětlení. Jelikož samotná LED dioda je velikostí několikanásobně menší, než je klasická žárovka, můžeme si vybrat různé druhy osvětlení. Jsou to například LED trubice nebo pásky, ale i tvarem napodobené žárovky. Předností je intenzivní svit, ale hlavně velmi dlouhá životnost.

Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena. Ta se ale při dlouhodobém a častém užívání velmi rychle vrátí. Navíc LED diody nehřejí a tak je jejich efektivita na úplně jiné úrovni, než jak u klasických žárovek, ale i úsporných zářivek.

 

Rate this post
Sdílejte