Jak zajistit svůj dům či byt proti zlodějům

Jak zajistit svůj dům či byt proti zlodějům

Sdílejte

Jak zajistit svůj dům či byt proti zlodějům

Autor obrázku: Aaron Parecki

Dnešním velmi častým zabezpečením jsou bezpečnostní zámky či bezpečnostní dveře. To se většinou týká bytů. U novostaveb rodinných domů je lepší elektronický zabezpečovací systém, jež dokáže upozornit na narušení střeženého objektu. Čidla elektronického zabezpečovadcího systému reagují na řadu různch podnětů, jako je pohyb, teplo, přerušení kontaktu apod. Už to, že objekt osadíme účinnými prostředky, můžeme tím odradit případného pachatele a ušetřit si řadu nepříjemností a finančích i jiných ztrát.

Požadavky na zabezpečení domů se hodně stupňují s jeho hodnotou. Pokud je domácnost běžně vybavená, pak stačí na vstupní dveře aspoň jeden ze zabezpečovacích systémů – tedy bezpečnostíní vložka, bezpečnostní zámek a bezpečnostní štít. Za což mohou dostat majitelé nemovitosti i slevu na pojistném, a to dokonce až 20 procent z pojistného.

V první řadě by se měli majitelé bytu či domu pojistit, nešetřit na tom a montáž EZS svěřit do rukou firmě s patřičnou cerfitikací. Velmi důležitá je i prevence, lidé by tak neměli upozorňovat na to, že je dům či byt opuštěný a zařídit si vybírání poštovních schránek v době, kdy jsou na dovolené. Dále pak nezapomenout na dveře, okna a ostatní otvory, kterými se lze dostat do objektu.

Dle zkušeností se dozvídáme, že lidé zabezpečují svůj dům či byt až tehdy, kdy zlodějové vykradou nějaký objekt v jeho okolí, rodině nebo dokonce je samé.

Jaké jsou tedy konkrétně systémy zabepečení?

Dělí se na dvě základní skupiny: na mechanické a elektronické zabezpeční. Mezi ty první patří: bezpečnostní dveře, fólie, mříže, garážová vrata, rolety na okna. Mezi ty druhé řadíme:kamery, čidla pohybu, sirény, atd.

Začínat bychom měli u mechanických prvků. Pokud koupíme bezpečnostní dveře, pak zabráníme pachateli vstupu do objektu na tak dlouho, než se mu podaří dveře otevřít. Elektronické zabezpečení mu v ničem nebrání, jenom dává najevo, že je někdo v objektu a lupič má pak dostatek času do příjezdu ochranky či majitele bytu či domu.

Je tedy ideální zkombinovat oba systémy. Jeden zbrzdí jeho jednání a druhý nás o něm informuje. Tak máme dost času, abychom stihli zareagovat. Jaký typ bezpečnostních dveří máme volit? Pokud bydlíme v bytě či panelovém domě jinde než v prvním nebo posledním patře, pak dveře zpravidla postačí.

Zabrzděte zloděje přede dveřmi

Autor obrázku: IrishFireside

Evropská norma dělí dveře do bezpečnostních tříd od 1 do 6 – s tím, že 6 označuje nejbezepčnější dveře. Pro domy i byty se doporučují kategorie od 2-4. Dveře pak stojí od 10 000 Kč výše ve 2. kategorii, ve 3. pak od 15 000 Kč a ve 4. od 20 000 výše.

Kovové bezpečnostní dveře mají ocelovou kostru, tuhou kovovou konstrukci, která má celoplošné plechové krytí a rozvorový systém zamykání. Dřevěné bezpečnostní dveře mají obvodový rám z tvrdého dřeva a taky dřevěné vnitřní jádro. Jejich trvdost i odolnost je podobná kovové variantě. Nejlepší bezpečnostní dveře obsahují i dvacet zamykacích bodů.

Kovové i dřevěné dveře mají víc než jeden zámek. Počet zymakcích bodů je spolu s tuhostí dveřní konstrukce věcí, která vypovídá o jejich kvalitě. Bezpečnostní dveře mají i kvalitní bezpečnostní vložku, která je odolná proti odvrtání.

Musíme si dát pozor na to, že dveře budou plnit svou bezpečnostní funkci pouze tehdy, když budou vsazeny do zárubní s adekvátními bezpečnostními parametry – zárubně pak mají být vyztužené, mají mít vyšší tuhost, jež je přizpůbená váze dveří. Společně tak zajistí odolnost uzavřeného vchodu do nemovitosti. Pokud máme kovové zárubně, musejí být po celém obvodu vylité betonem, aby nebylo možné je rozepřít.

Rate this post
Sdílejte