Výmalba bytu aneb bílá nebo barevná?

Výmalba bytu aneb bílá nebo barevná?

Sdílejte

Výmalba bytu aneb bílá nebo barevná?

Pokud máte nový dům a rozhodujete se, jestli ho vymalovat barevně anebo bíle, či jenom potřebujete vymalovat místnost, kde jsou stěny už zaťapané? Malujeme barevně (žlutá, zelená, modrá, růžová … a podobě.). Proč a jaké to má výhody či nevýhody?

Proč malujeme barevně?

  1. Chceme mít v pokoji barvu, která se nám líbí, abychom se tam cítili příjemně
  2. Chceme pokoj nějak zvýraznit či prosvětlit
  3. Chceme v pokoji navodit nějakou atmosféru (př. zelená – do ložnice, protože uklidňuje, takže se nám bude lépe usínat)
Autor obrázku: Ben Babcock

Výhody?

Ať je výhodou náš dobrý pocit, či to, že pokoj bude rozjasněn a opticky v něm bude více světla, či jde jen o estetický dojem, aby třeba barva stěn odpovídala barvě koberce, záclon nebo šla do kontrastu s nábytkem a různé podobné módní variace. Každopádně je důležité, abychom se tam cítili jako doma.

Nevýhody?

Jednou velkou nevýhodou je, že pokud třeba máme malé děti a ty nám počmárají zeď anebo máme barevnou kuchyň a něco nám vyprskne či jiná nešťastná náhoda, tak u barevné zdi nemůžeme znovu přetřít jen to místo, i když nám třeba trochu barvy zbude, protože by se tam vytvářela další vrstva nátěru a tím pádem, by ta přetřená část mohla mít jinou barvu – lehce tmavší. Takže by šlo poznat, že na té stěně je nějaký flek.

Malujeme bílou barvou. Proč a jaké to má výhodo či nevýhody?

  1. Je to levnější
  2. Při nějakém zašpinění chceme zabarvit jen kousek stěny
  3. Je to klasika a nám se to líbí

Výhody?

Bílá barva má výhodu v tom, že pokud nějak dojde k zašpinění stěny, tak můžeme bez výčitek vzít štětku a zabarvit jen ten flek a po zaschnutí nepůjde vidět, že je tam další vrstva. (Dokonce tak můžete koupit i jinou značku bílé barvy, než má ten původní nátěr.) Další výhodou je, že za ní utratíme méně peněz než za nějakou barevnou.

Nevýhody?

Pokud je našim cílem vymalovat, aby se pokoj prosvětlil, tak bílá ten úkol nesplní na sto procent. A někdy může působit trochu chladně, takže ne tak úplně příjemné.

Rate this post
Sdílejte