Chraňte mladé stromky! Metod je hned několik!

Chraňte mladé stromky! Metod je hned několik!

Sdílejte
Autor obrázku: Tatiana Gerus

Chraňte mladé stromky! Metod je hned několik!

Čeká vás vysazování nových mladých stromků a bojíte se hladových zvířat, které mladé výhonky přímo milují? Existuje několik způsobů, jak stromky efektivně a jednoduše chránit. A je jedno, zda stromky sázíte na mýtinu v lese nebo si chcete založit vlastní sad.

Nejjistější řešení

Absolutně nejlepším řešením, co se týče ochrany stromů, je jistě kvalitní pletivo. Pletiva jsou v podstatě drátěnky, které známe z klasických oplocení a používají se jednoduše jako ochrana před odcizením majetku. Na ochranu stromků máme ale speciální pletiva. Je to lesnické pletivo, které dokáže stromek ochránit před srnami a zvěří, která si ráda na výhoncích pochutná. Mají malá oka a chrání tak kvalitně mladý stromek. Pletiva jsou často v zelené barvě a tak splývají s okolím.

Pletiva lze využít jak pro jehličnaté stromky, tak pro malé stromky například ovocné nebo okrasné. Je to nejefektivnější řešení. Pokud je pletivo kvalitně uchyceno, nedostane se k stromku žádné hladové zvíře.

Moderní varianty

Oblíbenou alternativou pletiv jsou pak postřiky. Mohou být speciálně zabarvené a jejich účel je stejný, tedy ochrana před okusováním zvěře. Pokud se však jedná o ovocné stromky a keře, ne vždy jsou tyto postřiky vhodné. Obsahují někdy látky zdraví škodlivé, které se pak mohou dostat do plodů. V tom případě existují speciální dražší varianty, které by měly být zdraví neškodné.

Samozřejmě, že se jedná jen o dočasnou ochranu. Postřik svůj efekt během několika měsíců nebo let ztrácí a je třeba jej obnovit nebo použít jiné řešení. Postřiky sice nabízejí snadnou aplikaci, ale jejich ochrana nemusí být stoprocentní.

Co je levnější?

Pokud porovnáme varianty, zda se více vyplatí použít speciální lesní pletivo nebo jiné pletivo poplastované či máme kvalitní pletivo na plot a lze jej v tomto smyslu využít anebo postřik, určitě je levnější a hlavně dlouhodobějším a efektivnějším řešením právě pletivo. Navíc může najít později i jiné využití.

Rate this post
Sdílejte