Pohodlí na zahradě – to je zahradní altánek

Pohodlí na zahradě – to je zahradní altánek

Sdílejte

Pohodlí na zahradě – to je zahradní altánek

zahradní altán
zahradní altán, Autor obrázku: Elliott Brown

Máte na zahradě své oblíbené místo, kde relaxujete, ale stále přemýšlíte, jak toto místo zdokonalíte? Možná Vám na něm chybí zahradní altánek. Skvělá malá stavba, díky které budete mít ideální místo na Vámi vybraném místě na zahradě pro odpočinek, setkávání přátel, grilování nebo jenom tak lenošení v příjemném letním odpoledni. A že si zahradní altánek může dopřát úplně každý, si právě ukážeme.

Co na to potřeba?

Máme samozřejmě dvě možnosti. Postavíme si altánek sami anebo si jej necháme vyrobit či pořídíme hotový. Buď tedy investujeme svoji práci a čas nebo to přenecháme na někom jiném. Populární altánky získávají na oblibě i díky skvělé finanční dostupnosti. Ten, kdo se nechce zahradním altánkem příliš zabývat, zajede do nejbližšího hobby marketu a již za několik tisíc může mít základní zahradní altán. Že Vám toto přijde příliš málo a i až moc snadné?

Češi jsou národem kutilů a po několikaleté pauze, která po Samotové revoluci nastala, se k domácím pracím a kutění opět vracíme. Kdo si chce tedy udělat altánek sám, má možnost. Stačí si obstarat několik základních věcí. Základem je vybrat si místo, kde altánek bude. Samozřejmě záleží na nás, zda chceme dřevěnou masivní konstrukci nebo jen ukotvíme pár tyčí, na které pak přehodíme plachtu.

Materiál a pomoc profesionála

Materiál seženeme například tam, kde dělají krovy na míru, či můžeme požádat o pomoc v truhlářství. Dřevo by mělo být masivní a nemělo by mít žádné vady. Chceme-li pak altán ukotvit do země, je lepší si na pomoc přizvat odborníka. Jelikož při stavbě většího altánu může při špatném ukotvení dojít k úrazu, měli bychom na tento základní úkon opravdu dbát.

Následně je jenom na nás, zda bude mít altán střechu z plechu, dřeva, plastu nebo nemusí mít žádnou a necháme jej porůst rostlinami. Výhodou vlastního altánu je nízká cena, kvalita a provedení dle vlastní fantazie. Pořizovací náklady jsou nízké, jelikož stavební řezivo lze sehnat i na jakékoliv pile.

Rate this post
Sdílejte