Jak využít dešťovou vodu naplno? Odpověď je jímka!

Jak využít dešťovou vodu naplno? Odpověď je jímka!

Sdílejte

Jak využít dešťovou vodu naplno? Odpověď je jímka!

Jímka na dešťovou vodu
Jímka na dešťovou vodu, zdroj nemecke-jimky.cz

Vzpomínáte si na léto roku 2012? Léto bylo velmi suché, teplé a velké části území našeho státu trpěly nedostatkem vody. Málo srážek, se kterými jsme se potýkali až do zimy, nedokázalo doplnit ani povrchovou vodu, natož vodu podzemní. Zima však byla srážkově nadprůměrná a tak lze počítat s jistým doplněním. Jak se ale připravit na nedostatek srážek a mít tak vodu na zálivku na zahradě stále připravenou? A lze si udělat zásobu spodní vody?

Časy se mění

Pamětníci neustále nadávají na to, jak dříve byla roční období přeci jen stejná, pravidelná a dalo se předpokládat, jak se počasí bude chovat. Podíváme-li se do statistik a grafů meteorologů, k zásadním změnám sice nedošlo, ale patrný vliv oteplení a změny klimatu se projevuje. Je třeba se připravit. Dešťovou vodu tak například můžeme efektivně zachytávat do jímky na dešťovou vodu. Jedná se o efektivní nádrž, která se umístí pod zem a svedou se do ní všechny okapy. Vody zde vydrží velmi dlouho a můžeme ji čerpat jak na zalévání, tak i pro hospodářská zvířata. Pokud by byl vody nadbytek, má jímka vlastní přepad.

Že je Vám toto řešení povědomé? Ano, takto vodu uchováváme již dlouhá desetiletí. Využívali jsme na to však sudy pod okapy. Samozřejmě že levnější variantou, která je ale stále v kurzu, jsou právě sudy na dešťovou vodu. Opět je umístíme ke svodům z okapů a sbíráme do nich vodu. Při nadbytku vody by mělo být umožněné přetékání sudů. Tedy je nutné je umístit na místo, kde přetékající voda ze sudů nenadělá škody.

Co se spodní vodou?

Máme-li výkyvy i se spodní vodou, je třeba řešit i tento problém. Studna sice dokáže vodu do jisté kapacity uchovávat, ovšem pokud se studna naplní, voda dále odtéká a my o ni přicházíme. Je nutno se tedy zásobit.

Právě toto řešení je skryto v dalším druhu jímky. Jímky pro spodní vodu nám dovolí uchovávat pitnou vodu i v časech sucha a tepla.

Rate this post
Sdílejte