Omítka fasády – několik užitečných typů

Omítka fasády – několik užitečných typů

Sdílejte
Autor obrázku: Jo Naylor

Omítka fasády – několik užitečných typů

Víte, jak si počít se znečištěnou fasádou a jak o ni pečovat? Přečtěte si následující článek a načerpejte praktické informace.

Čištění s použitím tlaku vody

Pokud je naše omítka nečistá, pak je vhodné ji pomocí tlakové vody očistit. V případě, že je znečištěná opravdu řádně a nemůžeme si pomoci tlakem vody, můžeme použít kartáč. Když pak naneseme penetraci a ona uschne, tak dodržíme aspoň čtyřhodinnou časovou prodlevu mezi ní a dalšími nátěry.

Kdy natírat nové nátěry fasády

Je jasné, že se nesmí natírat v příliš nízkých či vysokých teplotách. Ideální je teplo mezi 15 – 8 stupni Celsia. V chladném období bychom riskovali, že může přijít velká teplotní změna, v podobě mrazu a sněhu, která by nám naše dílo zkazila. Také velké teploty nátěrům moc nesvědčí, a tak když natíráme v parném létu, hrozí, že povrch natřené barvy zaschne příliš rychle, a tak jej může následující nátěr strhnout, což si samozřejmě nepřejeme.

Je tedy i dost možné, že dojde ke změně původního barevného nátěru, a tak se mohou vytvořit skvrny, které budou ošklivé. Když máme světlé barvy, nebo čistě bílou, pak nevidíme moc jasně, kde už jsme natírali, a kde ne. Problémem jsou i prudké letní lijáky a bouřky. Je dobré tedy vypozorovat dobu, kdy je stálejší počasí a pracovat co nejvíce ve stínu.

Oprava prasklin fasády

Pokud jsou prasklinky na fasádě, tak zvolíme takové barvy, které jsou k tomu určeny. Barvy vytvoří pružný a prodyšný povlak, a navíc je těchto výrobků na trhu řada, takže každý výrobce nabízí vlastní specifické barvy. Než se do toho pustíme, je dobré si sehnat informace nebo se poradit s odborníkem na slovo vzatým.

Někdy nás vyjde laciněji, když si koupíme levnější barvu, ale je dobré, když ji máme barvu dříve vyzkoušenou. Pokud tomu tak není, není na pořadu dne šetřit tím způsobem.

Když chceme mít barevnou fasádu, je dobré ji namíchat na automatu a slít do větší nádoby, třeba do sudu, aby se vše společně sjednotilo. Používejme míchadlo, které barvu promíchá do námi požadovaného odstínu a musíme si i uvědomit, že barvy po zaschnutí vypadají jinak, takže je dobré si je vyzkoušet na kousku stěny. Tmavá a sytá barva pohlcuje světlo a taky rozpaluje povrch, takže může dojít až k poškození fasády.

Co nezmůže ani nejlepší štětka

Pokud máme starší vytahované omítky, které byly dřívě hladké, tak se vzhledem k jejich velké plastičnosti nemůže použít ani štětka, ani váleček, což může vypadat jako problém. Poté, co zabalíme a vymaskujeme ty části, které nechceme znečistit barvou, musíme použít jiné zařízení, které nám pomůže, a to stříkací zařízení.

Pokud bychom oslovili profesionála, bude mít vysokotlaké zařízení, ale podobnou službu nám prokáže i obyčejná tlaková kovová pumpa, kterou někteří z vás máte doma na stříkání stromů. Dobře se hodí také vápenný nátěr, jež je už dodávaný a připravený v nádobách. Když chceme barevný, tak můžeme použít k probarvení Fronton, protože jiné barvy by mohly vytvořit skvrny.

Je také potřeba husté síto na neředěnou barvu, kterou tak budeme stříkat na stěnu. Musíme počítat se dvěma nástřiky. Musíme si dávat pozor na nechtěné pocákání vodou, a také na silikátovou penetraci, protože silikáty se vážou ke svému podkladu chemickou cestou, a to tak, že obsahují draselné vodní sklo, takže když ho okamžitě nesetčřeme, tak se chemicky spojí. Cákance se sice dají odstranit, ale je to za velkých potíží.

Je tedy dobré si na to dopředu myslet a jednak tak, abychom měli cákanců co možná nejméně. Budeme tak mít o hodně práce méně po samotném stříkání, udržíme si pořádek a nepřidáme si zbytečnou práci, která by se nám vymstila svou obtížností a ošklivými fleky, které by po sobě mohla nechat.

Rate this post
Sdílejte