Infrasauna

Infrasauna

Sdílejte

Původně finské slovo sauna označuje místnost, nejčastěji obloženou dřevem, která se po vyhřátí (60 – 120 stupňů) stává místem pro odpočinek a regeneraci těla.

268b73b3-078b-4713-b5ab-4649a1d11b59_800_600_fit

Součástí saunové kabiny jsou vždy kamna, ve kterých se nejčastěji topí dřevem, dnes ale můžeme nalézt kamna elektrická, dokonce i naftová.

Zásady správného saunování:

  • Dříve než vůbec poprvé saunu navštívíte, je dobré se poradit s lékařem, zda nemáte problémy se srdcem či vysokým tlakem – v těchto případech se sauna rozhodně nedoporučuje.
  • Saunování není dobré navštěvovat bezprostředně po jídle, ani po velké fyzické námaze, jako je např. sport.
  • Ideální je saunování 1x až 2x týdně. Samotnou proceduru opakujte vždy 3x za sebou, přičemž byste neměli být v sauně nikdy déle jak 15 minut.
  • Dýchejte vždy ústy – dýchání nosem vysušuje sliznici, což může způsobit následné bolesti hlavy.
  • Při saunování se také doporučuje dostatečný přísun tekutin, a to nejlépe v podobě čisté vody. Nikdy však nekonzumujte alkohol.

Asi nejznámějším typem sauny je Finská sauna, v níž se teplota vzduchu pohybuje kolem 90 stupňů. Saunová kamna jsou obložena lávovými kameny, které se po určitých intervalech polévají vodou, aby se zvlhčil vzduch (vlhkost vzduchu pak bývá cca 5%).

Dalším typem je tzv. suchá sauna, kde se teplota vzduchu pohybuje kolem sta stupňů. Oproti sauně finské, zde nejsou součástí kamen lávové kameny, které bychom mohli polévat a tak je zde takřka nulová vlhkost vzduchu. Pokud se chcete pouze zahřát, pořiďte si raději krbová kamna, nebo kachlová kamna.

Známá a hojně využívaná je i parní sauna, kde se teplota vzduchu pohybuje kolem pouhých 60 stupňů, za to vlhkost vzduchu je téměř 100%. Tato sauna se nejčastěji doporučuje při léčbě a prevenci dýchacích cest, revmatických onemocněních, problematické pleti…

V dnešní době velmi populární a oblíbenou je tzv. infrasauna. Ta se mezi klasické sauny však zcela nepočítá – jde totiž o jakousi infrakabinu, ve které teplota nepřesahuje 60 stupňů (vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 30 až 50%) a tělo pak zahřívá infračervené záření. Jednou z hlavní výhod infrasauny je, že je přístupná i těm, kteří do klasické sauny ze zdravotních důvodů nemohou. Mezi další výhody pak zajisté patří i její blahodárné účinky při léčbě kloubů a svalů. Jednou z dalších jejích výhod je i doba nahřívání, která je oproti klasickým saunám (cca 1 hodina) pouhých 10 minut.

Rate this post
Sdílejte