Jak si udržet hezký trávník – 1. část

Jak si udržet hezký trávník – 1. část

Sdílejte

Jak si udržet hezký trávník – 1. část

By: JD Hancock

Máte rádi pocit, kdy chodíte bosí po svém krásném anglickém trávníku? Je to hezká představa, ale jak jí docílit, aby se naplnila a my se mohli takového blaženého pocitu dočkat na své vlastní zahradě? A nejenom my, ale také naše děti, jejichž nožičky nám budou vděčné a nebudeme je v budoucnu muset zatěžovat nošením ortopedických vložek. Je známé, že chůze bosé nohy po nerovných přírodních terénech dokáže formovat klenbu nožičky…

Kvalitní trávník vyžaduje kvalitní péči

Tuto ozdravnou kúru si můžete dopřát, když zvýšíte svoji péči o trávu. Tráva, to je krásná zelená plocha, která je zbavena plevele, není zažloutlá a nejsou na ní ošklivé skvrny. Pokud nějaký z těchto bodů na své zahradě a záhonu najdete, pak je nejvyšší čas na důkladnou sanaci. Patří sem i vertikulace, která není moc oblíbená.

Když se budete svému trávníku věnovat, vaše péče se vám vyplatí. Můžete si zvolit dobré osivo podle toho, jaký trávník chcete mít: může být sportovní, travní směs, která prospívá na přímém slunci i ve stínu, trávník okrasný i středně namáhaný. Můžete je použít v místech vaší předzahrádky, ale také za domem.

Aby byl výsev rovnoměrný, tak jej musíte rozhazovat nikoliv hrstí, ale použijte sypací vozík. Vozík také můžete použít při hnojení vašeho trávníku. S vozíkem jezděte po délce plochy a při setí zase jezděte napříč trávníku.

Dbejte o čerstvě zasetá semínka s největší péčí

Je velmi důležité nezapomenout vaši travičku zalévat, zase zalévat a opět zalévat. Zjistěte si, jaký máte druh semena a podle toho zjistíte, jak dlouho potřebuje tráva ke svému vyklíčení. Třeba jílek vytrvalý může vyklíčit už za týden, ale lipnice luční třeba až za dva týdny a kostřava červená potřebuje až tři týdny. V době prvních čtyřech týdnů proto musíte oseté části často a důkladně kropit, zejména, pokud je venku sucho, pak je dobré kropit až pětkrát za den, asi po deseti minutách.

Rate this post
Sdílejte