Jak si udržet hezký trávník – 2. část

Jak si udržet hezký trávník – 2. část

Sdílejte

Jak si udržet hezký trávník – 2. část

By: Karen Roe

Po první části, je tady druhá, která vám pomůže se setím travních semen.

Když tedy máte ošklivý starý trávník, tak by se měl odstranit. Proto zatravněnou plochu pečlivě posečte, potom nastavte na sekačce výšku vašeho řezu na ten nejnižší možný stupeň, abyste mohli sekat co nejníže u země. Nechejte posekanou trávu na zemi a můžete ji použít do kompostu či do vysokého záhonu.

Následně použijte vertikulátor. Plochu je dobré projet jak napříč, tak podélně, je to asi nejtěžší práce, ale vydržte, výsledek bude stát za to.

Mech a plevel, které jste dostali pryč, musíte odstranit hráběmi a ještě se ujistit, že na ploše nezůstaly žádné volné zbytky, a ještě můžete srovnat menší nerovnosti celé plochy. Pokud je travnatá plocha hodně zarostená, tak je potřeba celou proceduru několikrát opakovat.

Pak přijde na řadu sypací vozíček, ve kterém máte osivo. Vozík nastavíte na velikost naší plochy a semene, k čemuž většinou dá nápovědu obal osiva, které jtme si koupili. Dejte si pozor na to, aby se dráhy nepřekrývaly nebo aby mezi nimi nezůstávaly mezery. Pokud doma nemáte vozík, můžete použít i sečku, která je poháněná baterií, šíři setí si můžeme nastavit od 0,5 do 2,5 metru.

Potom, co jsme plochu oseli, nesmíme zapomenout na startovací hnojivo, které rozdělíme po ploše opět sypacím vozíkem. Opět je dobré použít osivo a hnojivo v podélných pruzích a hnojit napříč.

Dobrý tip:

Abyste měli krásný trávník, je potřeba i dobré složení půdy. Jenom když je ona v pořádku, tak může být v pořádku i trávník. Plošným hnojením můžeme spíše uškodit. První bychom si měli zjisti, jaké pH má půda, například díky Půdnímu pH testu.

Vhodnou dobou pro tuto kontrolu je jaro. Hodnota naší půdy ovlivňuje růst rostlin. Pokud máme nízké pH, tak se v trávníku může množit mech. Podle pH poznáme, kolik půda potřebuje Ca. Vápník je důležitý pro to, aby půda zůstala úrodná. Potom dokáže neutralizovat kyseliny a vytvářet předpoklad pro kvalitní život v půdě.

Živočichové se cítí v dost provzdušněné a mírně kyselé až neutrální půdě, tedy v půdě, jejíž pH je od 5,5 asi do 7. Výsledek se dozvíme díky barevné reakci, která se nám objeví za několik minut, a nepotřebujeme k tomu žádnou zvláštní chemii.

Rate this post
Sdílejte