Stavba altánu

Stavba altánu

Sdílejte
Autor obrázku: Derrick Coetzee

Stavba altánu

Máme začátek nového roku, za normálního stavu bychom měli odmetat sníh z chodníků, zatím jsme ale většina z nás neměli dosud možnost ani otestovat novou sněhovou frézu. Sněhu se tuto zimu nechce, za což jsou mnozí rádi a jiní zase smutní.

Naopak se našli tací, kteří se pustili v tyto teplé, takřka jarní dny, postavit na zahradě altán, který měli v plánu stavět později na jaře. Nu což? Pokud se zima tentokrát nedostaví, altán bude připraven sloužit.

K výstavbě altánu potřebujeme mít připravené suché hranoly z modřínů. Znamená to, že pokud bychom si přivezli kulatinu na hranoly z lesa nyní, dřevo použít nemůžeme. S výstavbou bychom museli čekat do příštího roku. Dřevo pracuje, sušením se kroutí a stavba by nám ve spojích neseděla.

Podlaha v altánu může být klasický trávník, dřevěné desky, betonové tvárnice, zámková dlažba… každý má představu jinou a všechny mají svoje výhody a nevýhody.

Trávník v altánu…

…nám bude nejvíce příjemný na našlapování. Nepohodlný bude ale na údržbu. Poroste, bude třeba jej kosit, v tom případě musíme vždy odložit nábytek, a zase jej stěhovat nazpět. Na druhou stranu vás nebude trápit, pokud něco rozlijete, a ani upadnutá sklenička neutrpí žádnou újmu. Občas nás může navštívit krtek, ale našlapování bosými chodidly po trávě je nejpříjemnější oddech našim nohám.

Dřevěné palubky…

…se kladou na konstrukci z hranolů. Desky bychom neměli nechávat v přírodním stavu a rozhodně by měly být ošetřeny nátěrem či napuštěním. Jednak vydrží delší dobu ve vlhkém počasí a také nechutnají dřevokazům. Na dřevěné podlaze určitě nenajdete hromádku od krtka, na druhou stranu si úkryt mohou různí drobní živočichové najít právě pod podlahou.

Betonové tvárnice či zámková dlažba…

…jsou z hlediska údržby rozhodně podlahy nejpohodlnější. Jsou náročnější finančně i při jejich zhotovování, náklady i námaha se nám ale vrátí, když nebudeme muset podlahu kosit či natírat, anebo chystat návnady krtkům. Když nám nebude vadit, že podlahu nemáme přírodní, a upadnutý hrníček bude rozbitý, budeme mít podlahu téměř bezúdržbovou. Vyrůstající tráva ze spárů se zničí dvakrát za sezonu postřikem, kterých je dnes na trhu mnoho v malých i větších dávkách.

Kamenná podlaha…

…je nejnáročnější variantou dlažby. Přírodní kámen je obtížnější na pořízení, ale ten efekt, který ním docílíte!

Konstrukce samotného altánu by rozhodně měla stát na betonových základech. Stačí v rozích plánované stavby rýčem připravit jámy asi 35 x 35 x 35 cm. Při jejich vyplňování zapustíme do betonu železné patky, do kterých budou po řádném vyzrání betonu osazeny rohové hranoly altánu. O vzhledu samotné stavby má každý svou představu, někomu stačí jenom střecha, pod kterou si opatří zahradní nábytek k posezení ve stínu, jiný se těší, že bude v altánu grilovat, že tam bude mít jakousi zahradní kuchyni, a zde bude třeba vystavit nejméně jednu stěnu, u které se bude příprava laskomin uskutečňovat.

Rate this post
Sdílejte