Zahradní jezírko nabídne příjemný relax

Zahradní jezírko nabídne příjemný relax

Sdílejte

Zahradní jezírko nabídne příjemný relax

By: James Niland

S vodní hladinou získává každá zahrada úplně jiný rozměr. Zde se nejlépe vyjímají okrasná zahradní jezírka. Uvažujete o tom, že si ho také na svou zahradu pořídíte? Nemusíte si pro jeho pořízení zvát ani firmu. Zahradní jezírko se dá postavit i svépomocí.

Předpokladem pro jeho vybudování je vhodný prostor. Je jen na vás, zda bude vodní hladina v centru dění, tedy před stavením, v blízkosti terasy či zahradního posezení. Nebo jej ukryjete v zeleni v koutě zahrady, kde vás při odpočinku nebude nikdo rušit. Obecně pouze platí, že se buduje na rovném terénu. Ovšem nevylučuje to ani možnost mít za ním skalku či svah.

Umístění

Při vybírání místa myslete na to, že jezírko nesmí být příliš zastíněno stromy. Do vody, tak nebude moci padat mnoho listí. Velikost vodní plochy by měla korespondovat s proporcemi zahrady. Platí však, že čím větší plocha a hloubka, tím lépe se udržuje biologická rovnováha. A teď to nejdůležitější samotná stavba.

Stavba zahradního jezírka z hotové nádrže

Pro vybudování menšího zahradního jezírka postačí hotová polyethylenová nádrž. Vyrábí se v různých velikostech, takže si určitě vyberete. Jejich výhodou je fakt, že jsou různě tvarovatelné, s mělčími i hlubšími zónami. Vyrábí se zhruba ve velikostech od 140 do 700 litrů. Lze si pořídit i komfortní nádrže, které mají drenážní kanálky, spodní výpusť, šachtu s čerpadlem (například pro vodotrysk). Pro větší jezírka se už dají koupit nádrže ze sklolaminátu o objemu od 1500 do 2500 litrů.

Zabudování v zahradě

Na místě, kde bude jezírko stát, si podle nádrže vyznačte tvar. Podle obrysu vykopete jámu asi o deset centimetrů hlubší a širší. Co nejpřesněji vytvarujte odstupňovanou hloubku dna. Dno upěchujte a nasypte tak vysokou vrstvu písku, o kolik byla jáma vykopána hlubší. Nádrž poté vaďte do prohlubně. Pomocí vodováhy ji vyrovnejte.

Poté se do jedné třetiny napustí vodou, aby se nehýbala. Obsype se pískem anebo štěrkem. Průběžně ho upěchujte, zabráníte vzniku dutin. Můžete si pomoci hadicí se slabým proudem vody, kterou písek splavíte do všech mezer. Nakonec se upravují okraje zahradního jezírka – plastový okraj se zakryje kameny nebo štěrkem, aby nebyl vidět. U nádrží, které mají popískovaný okraj, toto odpadá.

Rate this post
Sdílejte