Antidekubitní matrace proti proleženinám

Antidekubitní matrace proti proleženinám

Sdílejte

Antidekubitní matrace proti proleženinám

Nemocí lidé a senioři, kteří mají problémy s pohybovým aparátem, jsou často odkázáni na lůžko. Na něm tráví většinu času. Je ale nepříjemné, pokud musejí ležet v nevhodné posteli, v níž je nekvalitní matrace. Ta jim způsobuje proleženiny, což časem přechází až v nesnesitelnou bolest. Řešením mohou být zdravotní matrace. Relativní novinkou na trhu jsou pak takzvané antidekubitní matrace.

Antidekubitní matrace se využívají především v nemocnicích, domovech důchodců a v podobných zařízeních. Nyní si je ale můžete pořídit i domů, prodávají se v internetovém obchodě Spisladce.cz.

Princip antidekubitní matrace

Princip matrace spočívá v tom, že má podpůrný tlakový systém. Pokud tak ležíte na posteli, neustále se pod vámi mění body, na kterých ležíte. Matrace vás tak netlačí po celou dobu na stejná místa, tělo si vždy odpočine a nevytvářejí se proleženiny. Díky tomu, že jsou vždy určitá místa těla oproštěna od tlaku matrace, dostává se do tkání potřebné množství kyslíku a živin, což zamezuje zmíněnému vzniku proleženin a modřin.

Složení

Antidekubitní matrace se skládají z paměťové pěny. Druhou, spodní vrstvu pak tvoří obvykle studená pěna, která zajišťuje potřebnou oporu a stabilitu matrace. Jako u všech zdravotních matrací pak výrobci kladou důraz i na kvalitu potahu, který musí být snímatelný tak, aby šel bez potíží vyprat v pračce.

Ležet 20 a více hodin denně na lůžku je samo o sobě dosti stresující. Pokud si pořídíte moderní antidekubitní matrace, alespoň ulevíte svému tělu, které nebude tolik namáháno jako při dlouhodobém ležení na lůžku s klasickou matrací. Ne náhodou se tento druh matrací používá v nemocničních zařízeních. Doporučují jej i odborníci na zdravý spánek, kteří nejlépe vědí, jaké složení matrace je pro lidské tělo zapotřebí a jaké má mít vlastnosti.

Rate this post
Sdílejte