Nepouštíte domů alergeny?

Nepouštíte domů alergeny?

Sdílejte

Nepouštíte domů alergeny?

Ordinace alergologů se každý podzim a zimu plní novými pacienty. Způsobuje to náš delší pobyt v uzavřených prostorách. S přicházejícím chladnějším počasím se uzavíráme do místností, které doslova překypují alergeny a dalšími nebezpečnými látkami. V takovém případě je dobré zabezpečit domov proti těmto prvkům. Máme pro vás několik tipů, které by vám v tomto boji měly pomoci.

Do boje s plísní

Plíseň je jedním z nejčastějších zdrojů alergenů a dalších nebezpečných látek. Měli byste se chovat tak, aby neměla šanci se u vás zabydlet. Jak na to?

Nejvíce vlhkosti, ze které plíseň vzniká, se drží v koupelně. Měli byste ji pravidelně větrat nejlépe otevřeným oknem, pokud to nejde, nechte alespoň otevřené dveře.

Plíseň se ráda tvoří také v lednici – doporučuje se otírat občas sraženou vodu. Stejně tak byste měli postupovat v případě kapek na trubkách a odpadech.

Roztoče zahubí sušička

Pokud se bavíme o nebezpečných látkách v blízkosti dětí, jako první nás napadnou plyšáci, kteří jsou vydatným zdrojem roztočů. Podle doporučení alergologů byste měli dětem nechávat v postýlce maximálně tři plyšové hračky a zbytek nechávat uzavřený v plastových boxech. Rovněž se doporučuje jednou za měsíc plyšáky vyprat nebo alespoň vložit do sušičky na prádlo. Dvacet minut této lázně roztoče vyhubí.

Pokud se bojíte plyšáky prát, dejte je do sušičky

Formaldehydy a ftaláty

Aniž bychom o nich vůbec měli tušení, obklopují nás při každodenním pobytu doma nebezpečné látky formaldehydy. Ani v tomto případě nejsme bez možností. V poslední době instalují do dětských pokojíků majitelé sádrokartonové desky Rigips s technologií Activ’Air, která pohlcuje právě formaldehydy. Activ’Air tyto látky pohltí, rozloží na inertní látky a již je nepouští zpět.

Dalšími nebezpečnými prvky, které možná máte doma, jsou vinylové závěsy v koupelně. Mohou obsahovat ftaláty, raději je vyměňte za jiné, které budete moci lépe očistit nebo vyprat.

Jak funguje technologie Activ’Air v sádrokartonových deskách Rigips

Bytový textil přikrývejte

Vydatným zdrojem alergenů je rovněž bytový textil, sedačky, matrace a podobně. Obecně se doporučuje kupovat gauče a sedačky v kůži, ale ne každý si to může dovolit a ne každému se to líbí. Měli byste tedy tato místa přehazovat potahy, které budou nejlépe z mikrovlákna. Takový potah je dobré jednou za měsíc vyprat při vysokých teplotách.

Možností jak ochránit bydlení před alergeny je celá řada a pokud je budete využívat, byť jen zčásti, připravíte sobě i svému okolí zdravější bydlení. A to zejména alergickým osobám, které právě nyní čeká nejtěžší období v roce.

Rate this post
Sdílejte