Kvalitní součástky pro rozebíratelné i nerozebíratelné spoje

Kvalitní součástky pro rozebíratelné i nerozebíratelné spoje

Sdílejte

Kvalitní součástky pro rozebíratelné i nerozebíratelné spoje

Spojovací materiály jsou nedílnou součástí mnoha odvětvích průmyslu, ale neobejdete se bez nich ani při různých rekonstrukcích či drobnějších úpravách. Jaké tedy máte konkrétní možnosti?

Rozebíratelné spoje – nerezové šrouby, matice atd.

Rozebíratelný spoj je takový spoj, který lze bez větších obtíží rozebrat a opět spojit, a to bez poškození součástek. Mezi nejběžnější řešení přitom patří spoje šroubové. Ačkoli se v této oblasti většina lidí zaměřuje především na jakost šroubů, rozhodně vám doporučujeme nepodcenit ani výběr matic. Tak např. kvalitní nerezové matice se určitě osvědčí.

Možností ale pochopitelně máte daleko více. Existuje totiž řada dalších rozebíratelných spojení. Jaká to jsou? Jmenovat musíme klínové, kolíkové, čepové či kloubové spoje. Také k nim je třeba pořídit špičkové součástky, přičemž se opět nepochybně osvědčí nerezové materiály, tzn. kolíky apod.

Nerozebíratelné spoje – nýty a další materiály

Často je potřeba vytvořit takové spojení, které nelze bez jeho poškození rozebrat. Stejně jako ve výše uvedených případech jej přitom lze vytvořit hned několika způsoby. Mezi nejběžnější postupy přitom patří nýtování, svařování, pájení, lepení anebo nalisování. Záleží tedy pouze na tom, jakému řešení dáváte přednost.

V krátkosti se ale zastavme u nýtování. Tento postup byl využíván spíše v dřívějších dobách, avšak i dnes představuje vhodné řešení pro vytvoření nerozebíratelných spojů. Je ovšem potřeba sehnat nýty z nerezové oceli, které si lze pořídit hned v několika zajímavých variantách. Kde? Můžete kupříkladu využít nabídky internetového obchodu Akros.cz.

Rate this post
Sdílejte