Vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem

Vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem

Sdílejte

Vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem

Čím vytápět rodinný dům? Tuto otázku si pokládá spousta majitelů domů a vilek. Stále oblíbenějším a významnějším zdrojem tepla se stávají tepelná čerpadla. Ta patří k jedněm z nejperspektivnějších zdrojům energie pro vytápění a ohřev vody. Tepelná čerpadla pracují s minimální spotřebou vstupní energie a nevyžadují nijak náročnou údržbu.

Jak fungují?

Tepelná čerpadla fungují na podobném principu jako ledničky, pouze v opačném režimu. Tepelná čerpadla odebírají tepelnou energii z okolí a přenáší ji do topného systému. Čerpadlo se skládá ze 4 základních částí: odpařovače, kompresoru, kondenzátoru a expanzního ventilu. V odpařovači dojde k předání tepla z venkovního prostředí do teplonosného média, může za to stlačený vduch a tím dochází k zahřívání. Hlavní hnací silou je kompresor poháněný elektromotorem.

Druhy tepelných čerpadle

Tepelná čerpadla dělíme na několik základních typů, podle zdroje vstupní energie.

Výběr vhodné čerpadla pro váš dům je závislý na rozloze pozemku, druhu podloží či na charakteru domu.

Tepelné čerpadlo vzduch vzduch

Označení tepelného čerpadla vzduch – vzduch znamená, že čerpadlo odebírá energii z okolního vzduchu a dále ji předává do topného média, jímž je opět vzduch. Pro fungování tohoto typu je zapotřebí instalace vzduchotechnického rozvodu. Tento typ čerpadla není možné využít pro ohřev vody. Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch je ideální pro doplnění domů a bytů vytápěných elektrickými přímotopy nebo elektrokotli. Toto tepelné čerpadlo dokáže u elektricky vytápěných domů snížit zásadním způsobem provozní náklady

Tepelné čerpadlo vzduch voda

Tepelné čerpadlo fungující na principu vzduch – voda odebírá energii ze vzduchu a odevzdává ji vodě. Prostorové nároky tepelného čerpadla voda vzduch nejsou nijak vysoké, výhodou je tedy snadná instalace. Hodí se také pro ty, kteří mají doma bazén. Tepelná čerpadla vzduch/voda dosahují nejlepších úspor pokud jsou napojena na nízkoteplotní podlahové vytápění.

Tepelné čerpadlo voda voda

Tepelná čerpadla fungující na principu voda – voda využívají teplo spodních vod. Pro fungování tohoto typu je potřeba studny s celoročně dostatečnou vydatností a kvalitou vody a vsakovací studnu pro vracení ochlazené vody. Tepelná čerpadla voda/voda je vhodné instalovat ve větších komerčních nebo obecních objektech, kde lze zajistit bezproblémový pravidelný dozor a údržbu celého systému.

Tepelné čerpadlo země voda

Dalším typem jsou tepelná čerpadla fungující na principu země – voda. Výhody tohoto typu jsou v nižší spotřebě energie. Čerpadlo odebírá teplo ze země za pomoci plošných zemních kolektorů – trubek. V zimě si čerpadla zanechávají skvělý výkon a vynikající topný faktor. Jedinou jejich nevýhodou je opravdu vysoká pořizovací cena. Čerpadlo země – voda může čerpat teplo ze země také za pomoci hloubkových vrtů.

Podle čeho si vybrat?

Rozhodnout se jaké tepelné čerpadlo si pořídit není vůbec lehký úkol. Pro každý objekt se hodí jiný typ čerpadla a tak se u prodejce informujte, který typ by byl právě pro vás nejvhodnější. Vždy si nechte od prodejce předběžně spočítat provozní náklady při vytápění tepelným čerpadlem, to vám pomůže při rozhodování.

Je také důležité zeptat se na průměrný roční topný faktor, který uvádí poměr celoroční spotřeby energie a celoroční výroby tepla. Topný faktor by měl být udáván podle normy EN 14 511. Další hodnotou, podle které byste se měli při výběru řídit, je hlučnost. Doporučuje se požadovat údaje o hlučnosti jako hladina akustického tlaku a vzdálenost, při níž byla tato hodnota naměřena.

Pokud jste se rozhodli pro pořízení tepelného čerpadla, nikdy ho nekupujte zvlášť. Vždy ho pořiďte kompletně s montáží, projektem a uvedením do provozu. Oslovte více firem a porovnejte jejich nabídky.

Rate this post
Sdílejte